W moim rodzinnym domu zupa fasolowa była
na słodko – kwaśno, tradycyjnie jak na Kaszubach. Nie robię fasolowej w ten
sposób. A robię ją z wędzonymi skórkami boczku ( dla smaku i zapachu ) i majerankiem. Z fasolową jest ten problem,
że trzeba namoczyć porządnie fasolę ( najlepiej
na noc ), ale cóż czego się nie robi aby zjeść dobry posiłek.
Składniki:
- 500 gram fasoli ( namoczonej )
- Ok 3 l wody
- Wędzone skórki z boczku ( ile mamy, możemy tez zastąpić wędzonymi elementami : kości itp. )
- ok. 250 - 300 gram czystego mięsa ( np. łopatka )
- 4 ziemniaki
- 2-3 marchewki
- Kawałek selera
- 1 pietruszka
- Cebula
- Sól
- Pieprz
- Majeranek
Wykonanie:
Mięso obgotowujemy
w wodzie, usuwamy szum. Dodajemy fasolę i solimy. Gotujemy fasolę z mięsem tak
długo, aż fasola będzie prawie ugotowana ( trochę
to trwa ). W międzyczasie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę,
cebulę w całości. Dodajemy warzywa do
zupy Wyjmujemy mięso i skórki, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy
ponownie w zupie ( jeżeli lubicie skórki,
to je również ). Zupę doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością majeranku (2-3 łyżki ). Gotujemy całość do miękkości.
SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz