Recent Posts

piątek, 4 lipca 2014

Kurczak w brzoskwiniach

Oto pierwsza odsłona kurczaka, a będzie ich zapewne znacznie więcej na blogu. Dzisiaj przedstawiam kurczaka w brzoskwiniach. Połączenie kurczaka, słodyczy brzoskwini, soli i pikanterii pieprzu cayenne daje ucztę smaków dla podniebienia.


Składniki:

  • 6 skrzydełek
  • 4 udka
  • Olej
  • Gałązki curry ( nie jest konieczne )
  • Szklanka bulionu/ ewentualnie wody


Marynata:

  • Sok z puszki brzoskwiń
  • 2 łyżki oleju
  • ½ - 2 łyżeczek soli ( zależnie od gustu )
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki



Wykonanie:


W przygotowanej marynacie moczymy kurczaka przez noc ( w lodówce ). Następnego dnia podsmażamy go na oleju na złoty kolor, następnie dodajemy pozostałą po moczeniu marynatę ( można w trakcie sprawdzić, czy nie jest dla nas zbyt słodka i wówczas nie dodawać całości marynaty ) i wlewamy szklankę bulionu lub wody oraz gałązki curry. Dusimy pod przykryciem ok.40 minut. Podajemy z ryżem i surówkami. SMACZNEGO 

0 komentarze:

Prześlij komentarz