Oto pierwsza odsłona kurczaka, a będzie
ich zapewne znacznie więcej na blogu. Dzisiaj przedstawiam kurczaka w
brzoskwiniach. Połączenie kurczaka, słodyczy brzoskwini, soli i pikanterii
pieprzu cayenne daje ucztę smaków dla podniebienia.
Składniki:
- 6 skrzydełek
- 4 udka
- Olej
- Gałązki curry ( nie jest konieczne )
- Szklanka bulionu/ ewentualnie wody
Marynata:
- Sok z puszki brzoskwiń
- 2 łyżki oleju
- ½ - 2 łyżeczek soli ( zależnie od gustu )
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
- ¼ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
Wykonanie:
W przygotowanej
marynacie moczymy kurczaka przez noc ( w lodówce ). Następnego dnia podsmażamy
go na oleju na złoty kolor, następnie dodajemy pozostałą po moczeniu marynatę ( można w trakcie sprawdzić, czy nie jest dla nas zbyt słodka i wówczas nie dodawać całości marynaty ) i
wlewamy szklankę bulionu lub wody oraz gałązki curry. Dusimy pod przykryciem
ok.40 minut. Podajemy z ryżem i surówkami. SMACZNEGO
0 komentarze:
Prześlij komentarz