Recent Posts

piątek, 8 sierpnia 2014

Sałatka z ogórków, cukinii, papryki i marchewki

Pyszna, kolorowa sałatka do słoików. Doskonały dodatek do wielu dań obiadowych w sezonie, w którym świeże warzywa wiele tracą na swojej wartości. Wymaga trochę pracy ale warto.


Składniki:
  • 4 kg ogórków
  • 1 kg cukinii
  • 1 kg papryki ( różne )
  • ½ kg cebuli
  • ½ kg marchwi
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka soli



Zalewa:
  •  5 szklanek wody
  • 1 i 2/3 szkl. octu
  • 1 i 2/3 szkl. cukru
  • 3 i ½ łyżki soli
  • 8 goździków
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Liść laurowy
  • Olej


Wykonanie:

Gotujemy zalewę z podanych składników. Ogórki kroimy w plasterki ( można użyć przystawki do maszynki do mięsa), tak samo postępujemy z cukinią ( jeżeli jest to młoda cukinia, nie obieramy jej gdy jest starsza obieramy i usuwamy nasiona ). Cebulę kroimy w pół plasterki, paprykę w słupki ( 3 na ½ cm ), marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, pietruszkę siekamy, czosnek w plasterki. Całość zasypujemy łyżką soli, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Całość puści sok. Po tym czasie do sałatki wlewamy wcześniej przygotowaną zalewą, mieszamy i pozostawiamy na 30 minut. Wkładamy do słoików i do każdego słoika wlewamy łyżeczkę oleju. pasteryzujemy ok. 20 minut. SMACZNEGO.


27 komentarze:

Anonimowy pisze...

Sałatka zrobiona w kilku słoikach, jest przepyszna!

Ewa Górska pisze...

Witaj, bardzo się cieszę, że smakuje. Polecam również inne przepisy. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Unknown pisze...

Dziś zrobiłam , jest extra , dziękuję za przepis :)

Ewa Górska pisze...

Witaj, cieszę się bardzo, że smakuje. Tym bardziej zadowolona jestem gdy jest to mój autorski przepis. Widać, że pod tym względem gusta mamy podobne. Polecam się na przyszłość. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Unknown pisze...

Witam.Mam pytanie ,czy słoiki z sałatką muszą być zalane do końca wodą ?

Ewa Górska pisze...

Witaj, na ogół tak jest, że przetwory zalewamy tak aby były w całości przykryte. Sądzę, że jeżeli zabraknie niewielkiej ilości to się nic nie stanie. Zalewa to smak i konserwant. Pozdrawiam.

Anonimowy pisze...

Eitam serdecznie, a zalewę gotujemy?

Ewa Górska pisze...

Witaj, oczywiście, że zalewę gotujemy. W pierwszym zdaniu dotyczącym wykonania jest na ten temat zapis. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Anonimowy pisze...

Przepraszam, nie doczytałam. Ale zrobiłam wczoraj z połowy składników i wyszło pysznie! Naprawdę polecam!

Ewa Górska pisze...

Witaj, bardzo mi miło, że smakuje. Polecam się na przyszłość. Takie komentarze cieszą najbardziej. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Anonimowy pisze...

Po jakim czasie można ją jeść?

Ewa Górska pisze...

Witaj, możesz ją jeść jak tylko wystygnie. Warto jednak zaczekać parę dni aby smaki się "przegryzły", wówczas będzie smaczniejsza i bardziej intensywna w smaku. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Anonimowy pisze...

Odlewamy wodę po godzinie czy do tego co puści dolewamy zalewę ?

Ewa Górska pisze...

Witaj, przepraszam dopiero zobaczyłam Twój wpis. Ugotowaną zalewę dolewamy do tej powstałej w sałatce. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

BinkuPL Live bii pisze...

witam ile słoików pani wyszło w tym przepisie i ile litrowych?

Ewa Górska pisze...

Witaj, nie jestem w stanie powiedzieć ile wyszło słoików. Zwyczajnie nie pamiętam. Sałatki nie robię w tak dużych słoikach. Robię je w różnych, w takich aby starczyło na jeden posiłek. Mały słoik, gdy na dwoje a większy gdy jest nas więcej. Warto tak robić, dzięki temu nie będzie się marnować. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Unknown pisze...

a ile oleju do zalewy i czy można dodać curry i chili. z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie

Ewa Górska pisze...

Witaj, zgodnie z przepisem olej dodajemy do każdego słoika po 1 łyżeczce. A jeżeli chodzi o curry lub chili, to oczywiście możesz dodać jeżeli lubisz. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Anonimowy pisze...

Witam, czy jeśli nie mam goździków w domu to czymś zastąpić czy pominąć? pozdr

Ewa Górska pisze...

Witaj, ja bym improwizowała. Zwyczajnie nie dodałabym ich gdybym nie miała. Mówi się trudno. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Anonimowy pisze...

Witam, czy zalewa ma być gorąca kiedy będę ją wlewać do wcześniej pokrojonych warzyw, które puściły sok? Pozdrawiam

Ewa Górska pisze...

Witaj, najpierw ugotuj zalewę a potem zajmij się sałatką. Jak zrobisz sałatkę, dolej wcześniej przygotowaną zalewę. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Anonimowy pisze...

Mam pytanie czy sałatka wychodzi mocno octowa czy delikatniejsza? Mój mąż nie lubi octu chciałabym żeby była delikatniejsza robiłam z różnych przepisów i zawsze zonk bo za octowa mogę wiedzieć ewentualnie jak zmienić proporcję ;)pozdrawiam Ilona byle nie była całkiem słodka;)

Ewa Górska pisze...

Witaj, osobiście dla mnie nie ma za dużo octu ale wszystko jest kwestią gustu. Jest dosyć delikatna. I tak musisz sama sprawdzić. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Troll pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Troll pisze...

Zrobiłem ją wczoraj ale jeszcze nie próbowałem.Dodałem około pół szklanki sosu sojowego.Ciekawe jak wyjdzie.Próbowałem samej zalewy i była dobra.Tylko trzymałem ją trochę dłużej po zlaniu niż 30 min.bo zasnąłem :)
Za przepis dziękuje.

Ewa Górska pisze...

Witaj, bardzo interesujące, że dodałeś sos sojowy. Sama jestem ciekawa jak wyjdzie. Podziel się później wrażeniami. A to, że dłużej trzymałeś tym się nie przejmuj, najlepszym się zdarza. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Prześlij komentarz