Recent Posts

piątek, 8 sierpnia 2014

Sałatka z ogórków, cukinii, papryki i marchewki

Pyszna, kolorowa sałatka do słoików. Doskonały dodatek do wielu dań obiadowych w sezonie, w którym świeże warzywa wiele tracą na swojej wartości. Wymaga trochę pracy ale warto.


Składniki:
  • 4 kg ogórków
  • 1 kg cukinii
  • 1 kg papryki ( różne )
  • ½ kg cebuli
  • ½ kg marchwi
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka soli



Zalewa:
  •  5 szklanek wody
  • 1 i 2/3 szkl. octu
  • 1 i 2/3 szkl. cukru
  • 3 i ½ łyżki soli
  • 8 goździków
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Liść laurowy
  • Olej


Wykonanie:

Gotujemy zalewę z podanych składników. Ogórki kroimy w plasterki ( można użyć przystawki do maszynki do mięsa), tak samo postępujemy z cukinią ( jeżeli jest to młoda cukinia, nie obieramy jej gdy jest starsza obieramy i usuwamy nasiona ). Cebulę kroimy w pół plasterki, paprykę w słupki ( 3 na ½ cm ), marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, pietruszkę siekamy, czosnek w plasterki. Całość zasypujemy łyżką soli, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Całość puści sok. Po tym czasie do sałatki wlewamy wcześniej przygotowaną zalewą, mieszamy i pozostawiamy na 30 minut. Wkładamy do słoików i do każdego słoika wlewamy łyżeczkę oleju. pasteryzujemy ok. 20 minut. SMACZNEGO.


6 komentarze:

Anonimowy pisze...

Sałatka zrobiona w kilku słoikach, jest przepyszna!

Ewa Górska pisze...

Witaj, bardzo się cieszę, że smakuje. Polecam również inne przepisy. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Unknown pisze...

Dziś zrobiłam , jest extra , dziękuję za przepis :)

Ewa Górska pisze...

Witaj, cieszę się bardzo, że smakuje. Tym bardziej zadowolona jestem gdy jest to mój autorski przepis. Widać, że pod tym względem gusta mamy podobne. Polecam się na przyszłość. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Unknown pisze...

Witam.Mam pytanie ,czy słoiki z sałatką muszą być zalane do końca wodą ?

Ewa Górska pisze...

Witaj, na ogół tak jest, że przetwory zalewamy tak aby były w całości przykryte. Sądzę, że jeżeli zabraknie niewielkiej ilości to się nic nie stanie. Zalewa to smak i konserwant. Pozdrawiam.

Prześlij komentarz