Agrest właśnie dojrzewa na krzakach a więc czas
zacząć korzystać z tego smacznego owocu. Jak co roku z części zrobimy wino,
część trafi do kompotu i również część do ciast. Dzisiaj przepis na ciasto z
agrestem.
Składniki:
Ciasto:
- 5 żółtek
 - ½ szklanki cukru
 - 1 kostka margaryny
 - 3 szklanki mąki
 - 1 proszek do pieczenia ( mały )
 
Owoce:
- Ok. 800 gram agrestu ( tyle aby przykryć ciasto )
 - ½ szklanki cukru
 
Masa na owoce:
- Białko 5 jaj
 - ½ szklanki cukru pudru
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 
Wykonanie:
Żółtka ucieramy
z cukrem, dodajemy kolejno tłuszcz, proszek do pieczenia i mąkę. Całość
wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na 2 nierówne części: mniejszą  wkładamy do woreczka i umieszczamy w lodówce, większą częścią ciasta wylepiamy natłuszczoną i posypaną bułka tartą blaszkę ( blaszka typowa prostokątna ). Agrest
oczyszczamy z ogonków, kroimy na połowę, posypujemy ½ szklanki cukru, mieszamy. Po
upływie ok. 30 minut odsączamy na sicie z nadmiaru soku ( aby agrest nie miał go zbyt wiele ). Na wylepione ciasto nakładamy
odsączony agrest a następnie ubite białka jaj wymieszane z  cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Na samą
górę ścieramy na tarce o grubych oczkach schłodzone wcześniej ciasto. Ciasto
pieczemy w temperaturze 185 o C przez około 40 – 45 minut. Po
ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO  







0 komentarze:
Prześlij komentarz