Recent Posts

sobota, 12 lipca 2014

Ciasto z agrestem

Agrest właśnie dojrzewa na krzakach a więc czas zacząć korzystać z tego smacznego owocu. Jak co roku z części zrobimy wino, część trafi do kompotu i również część do ciast. Dzisiaj przepis na ciasto z agrestem.


Składniki:

Ciasto:
  • 5 żółtek
  • ½ szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 3 szklanki mąki
  • 1 proszek do pieczenia ( mały )



Owoce:
  • Ok. 800 gram agrestu ( tyle aby przykryć ciasto )
  • ½ szklanki cukru



Masa na owoce:
  • Białko 5 jaj
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej



Wykonanie:


Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno tłuszcz, proszek do pieczenia i mąkę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na 2 nierówne części: mniejszą  wkładamy do woreczka i umieszczamy w lodówce, większą częścią ciasta wylepiamy natłuszczoną i posypaną bułka tartą blaszkę ( blaszka typowa prostokątna ). Agrest oczyszczamy z ogonków, kroimy na połowę, posypujemy ½ szklanki cukru, mieszamy. Po upływie ok. 30 minut odsączamy na sicie z nadmiaru soku ( aby agrest nie miał go zbyt wiele ). Na wylepione ciasto nakładamy odsączony agrest a następnie ubite białka jaj wymieszane z  cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Na samą górę ścieramy na tarce o grubych oczkach schłodzone wcześniej ciasto. Ciasto pieczemy w temperaturze 185 o C przez około 40 – 45 minut. Po ostygnięciu ciasto posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO  

0 komentarze:

Prześlij komentarz