Nie ma co ukrywać własnoręcznie wykonana
wędlina jest znacznie lepsza, nie mówiąc o tym, że wiemy co się w niej
znajduje. Warto więc zaopatrzyć się w bardzo proste urządzenie jakim jest
szynkowar, koszt jego nie jest duży a będzie nam służył długo.
Składniki:
- 1 kg wieprzowiny II klasy
- 18 gram soli peklowej
- 5 gram przyprawy do mielonki tyrolskiej
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50 ml zimnej wody
Wykonanie:
Mięso mielimy w
maszynce o sitku ok. 5mm,dodajemy sól peklową, przyprawę tyrolską, żelatynę i
wodę. Wyrabiamy ręcznie aż uzyskamy odpowiednią kleistość. Następnie
umieszczamy w specjalnym woreczku (
ułatwia wyjęcie z szynkowara ) i
wkładamy do szynkowara. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny ( można na całą noc ).Po upływie tego
czasu parzymy mielonkę w szynkowarze w temp.80-85oC przez około 1 ½
godziny, z szynkowara usuwamy sprężynę, zamykamy ponownie i schładzamy. SMACZNEGO
0 komentarze:
Prześlij komentarz