Recent Posts

poniedziałek, 21 lipca 2014

Mielonka tyrolska z szynkowara

Nie ma co ukrywać własnoręcznie wykonana wędlina jest znacznie lepsza, nie mówiąc o tym, że wiemy co się w niej znajduje. Warto więc zaopatrzyć się w bardzo proste urządzenie jakim jest szynkowar, koszt jego nie jest duży a będzie nam służył długo.


Składniki:
  • 1 kg wieprzowiny II klasy
  • 18 gram soli peklowej
  • 5 gram przyprawy do mielonki tyrolskiej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml zimnej wody



Wykonanie:


Mięso mielimy w maszynce o sitku ok. 5mm,dodajemy sól peklową, przyprawę tyrolską, żelatynę i wodę. Wyrabiamy ręcznie aż uzyskamy odpowiednią kleistość. Następnie umieszczamy w specjalnym woreczku ( ułatwia wyjęcie z szynkowara )  i wkładamy do szynkowara. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny ( można na całą noc ).Po upływie tego czasu parzymy mielonkę w szynkowarze w temp.80-85oC przez około 1 ½ godziny, z szynkowara usuwamy sprężynę, zamykamy ponownie i schładzamy. SMACZNEGO

0 komentarze:

Prześlij komentarz