Recent Posts

sobota, 26 lipca 2014

Smażony mix rybny z sosem dyniowo – musztardowym

Wszyscy wiedzą, że ryby są zdrowe i, że można podawać je na rożne sposoby. Tym razem polecam formę smażona ryby ale w bardzo interesującym połączeniu z sosem z dyni. Można oczywiście wybrać inna rybę niż ta którą ja prezentuję.


Składniki:
  • 40 dag fileta z pstrąga łososiowego
  • 40 dag fileta z halibuta
  • Sól
  • Pieprz cytrynowy
  • Ziołowa przyprawa do ryb
  • Mąka
  • Olej

Sos:
  • 50 gram masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 100 ml śmietany 30%
  • Mały słoik dyni marynowanej
  • Sól
  • Pieprz biały
  • 2 – 3 łyżeczki musztardy




Wykonanie:

Ryby kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy z jednej strony solą a z drugiej strony pieprzem cytrynowym, przyprawą do ryb i opruszamy mąką. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Do małego garnka dodajemy masło i drobno posiekaną cebulę. Szklimy. Następnie dodajemy gorczycę i śmietanę. Chwilę gotujemy aż zacznie gęstnieć. Po tym czasie dodajemy drobniutko pokrojoną dynię oraz musztardę. Od tego momentu tylko podgrzewamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Ryby smażymy na oleju i podajemy z sosem dyniowym. SMACZNEGO

0 komentarze:

Prześlij komentarz