Wszyscy wiedzą, że ryby są zdrowe i, że
można podawać je na rożne sposoby. Tym razem polecam formę smażona ryby ale w
bardzo interesującym połączeniu z sosem z dyni. Można oczywiście wybrać inna
rybę niż ta którą ja prezentuję.
Składniki:
- 40 dag fileta z pstrąga łososiowego
- 40 dag fileta z halibuta
- Sól
- Pieprz cytrynowy
- Ziołowa przyprawa do ryb
- Mąka
- Olej
Sos:
- 50 gram masła
- 1 cebula
- 1 łyżeczka gorczycy
- 100 ml śmietany 30%
- Mały słoik dyni marynowanej
- Sól
- Pieprz biały
- 2 – 3 łyżeczki musztardy
Wykonanie:
Ryby kroimy na
mniejsze kawałki, przyprawiamy z jednej strony solą a z drugiej strony pieprzem
cytrynowym, przyprawą do ryb i opruszamy mąką. Odstawiamy do lodówki na co
najmniej 1 godzinę. Do małego garnka dodajemy masło i drobno posiekaną cebulę.
Szklimy. Następnie dodajemy gorczycę i śmietanę. Chwilę gotujemy aż zacznie
gęstnieć. Po tym czasie dodajemy drobniutko pokrojoną dynię oraz musztardę. Od
tego momentu tylko podgrzewamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Ryby smażymy
na oleju i podajemy z sosem dyniowym. SMACZNEGO
0 komentarze:
Prześlij komentarz