Podroby generalnie na ogół omija się
szerokim łukiem i tu błąd, podroby potrafią być bardzo smaczne a przy tym są
tanie. Proponuję spróbować chociaż raz i
wybrać przepis dla siebie.
Składniki:
- Żołądki drobiowe ( ok 700 gram )
- Przyprawa do rosołu ew. vegeta
- Sól, pieprz
- Śmietana 18%
- Mąka
- Chrzan tarty
Wykonanie:
Żołądki myjemy,
kroimy ( na 4 części lub na 2 w
zależności jakie są to żołądki – kurczak czy indyk ), gotujemy w małej
ilości osolonej wody z dodatkiem przyprawy – vegety do miękkości oraz
pieprzu Po ugotowaniu część wywaru
odlewamy do mikserka ( ewentualnie do słoika twist ) dodajemy 50 ml słodkiej
śmietany i 2 łyżeczki mąki, wszystko razem mieszamy, następnie wlewamy do
całości i dodajemy tary chrzan ( ilość
zależna od upodobania, daję kilka łyżek ) . Gotujemy chwilę, aż sos zacznie
gęstnieć. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz