Recent Posts

czwartek, 17 lipca 2014

Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym

Podroby generalnie na ogół omija się szerokim łukiem i tu błąd, podroby potrafią być bardzo smaczne a przy tym są tanie.  Proponuję spróbować chociaż raz i wybrać przepis dla siebie.


Składniki:
  • Żołądki drobiowe ( ok 700 gram )
  • Przyprawa do rosołu ew. vegeta
  • Sól, pieprz
  • Śmietana 18%
  • Mąka
  • Chrzan tarty

Wykonanie:

Żołądki myjemy, kroimy ( na 4 części lub na 2 w zależności jakie są to żołądki – kurczak czy indyk ), gotujemy w małej ilości osolonej wody z dodatkiem przyprawy – vegety do miękkości oraz pieprzu  Po ugotowaniu część wywaru odlewamy do mikserka ( ewentualnie do słoika twist ) dodajemy 50 ml słodkiej śmietany i 2 łyżeczki mąki, wszystko razem mieszamy, następnie wlewamy do całości i dodajemy tary chrzan ( ilość zależna od upodobania, daję kilka łyżek ) . Gotujemy chwilę, aż sos zacznie gęstnieć. SMACZNEGO.


0 komentarze:

Prześlij komentarz