Recent Posts

wtorek, 29 lipca 2014

Placuszki z cukinii

Jeżeli raz zrobicie placuszki z cukinii zapewne wejdą na stałe do Waszego menu. Ostatnio odkryłam nową metodę smażenia tych placków – bez tłuszczu. W jednym ze swoich postów pisałam, że zakupiłam naleśnikarkę i to jest właśnie ta metoda. Można oczywiście smażyć placuszki tradycyjnie na oleju ale koniecznie trzeba później odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. A teraz żartując – nie wiem jak do tej pory mogłam żyć bez naleśnikarki.


Składniki:
  • Mała cukinia
  • 1 ogórek
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki zielonej
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • Mleko
  • Mąka
  • Sól






Wykonanie:

Cukinię, obrany ogórek ścieramy na tarce do warzyw ( duże oczka ), dodajemy bardzo drobno pokrojone papryki i cebulę. Całość solimy 1 łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na 30 minut aby odciekł nadmiar płynu. Z mleka, jajek, mąki robimy ciasto naleśnikowe ale bardzo gęste. Do ciasta dodajemy odsączone owoce/ warzywa, mieszamy, doprawiamy solą i smażymy na zloty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym ( przepis na blogu ). SMACZNEGO


0 komentarze:

Prześlij komentarz