Jeżeli raz zrobicie placuszki z cukinii
zapewne wejdą na stałe do Waszego menu. Ostatnio odkryłam nową metodę smażenia
tych placków – bez tłuszczu. W jednym ze swoich postów pisałam, że zakupiłam
naleśnikarkę i to jest właśnie ta metoda. Można oczywiście smażyć placuszki
tradycyjnie na oleju ale koniecznie trzeba później odsączyć je z nadmiaru
tłuszczu. A teraz żartując – nie wiem jak do tej pory mogłam żyć bez
naleśnikarki.
Składniki:
- Mała cukinia
- 1 ogórek
- ½ papryki czerwonej
- ½ papryki zielonej
- 1 cebula
- 2 jajka
- Mleko
- Mąka
- Sól
Wykonanie:
Cukinię, obrany
ogórek ścieramy na tarce do warzyw ( duże oczka ), dodajemy bardzo drobno
pokrojone papryki i cebulę. Całość solimy 1 łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy
na 30 minut aby odciekł nadmiar płynu. Z mleka, jajek, mąki robimy ciasto
naleśnikowe ale bardzo gęste. Do ciasta dodajemy odsączone owoce/ warzywa,
mieszamy, doprawiamy solą i smażymy na zloty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym
( przepis na blogu ). SMACZNEGO
0 komentarze:
Prześlij komentarz