Recent Posts

piątek, 25 lipca 2014

Soljanka z ogniskowego kociołka

Propozycja na weekend przy ognisku. Oczywiście to samo można zrobić w garnku na kuchence. Niedawno zakupiliśmy ogniskowy kociołek, trzeba go było wypróbować - no i trafiło na soljankę. Zupa była pyszna a i zabawy przy tym było sporo.


Składniki:
  • 20 dag szpondra
  • Ok. 600 gram kapusty kiszonej
  • 4 kiszone ogórki
  • 3 ogórki korniszony
  • 1 papryka
  • Garść suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 200 gram kiełbasy salami
  • 2 kiełbasy śląskie ( mogą być inne )
  • Pomidory z puszki lub świeże bez skóry
  • 1 marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • Małe opakowanie oliwek ( w foli )
  • 2 łyżki kaparów
  • Sól, pieprz czarny
  • Pieprz cayen
  • Liść laurowy, ziele angielskie
  • Zielona pietruszka
  • Kwaśna śmietana





Wykonanie:

Paprykę, salami, ogórki kroimy w słupki, cebulę w kostkę, marchewkę i kiełbasę kroimy dowolnie, czosnek drobno, oliwki i kapary na połowę. Zagotowujemy wodę, dodajemy szponder, solimy i powstały szum usuwamy, dodajemy kapustę kiszoną, liść laurowy,  ziele angielskie, garść grzybów i marchew, pomidory. Gotujemy nie mniej niż ½ godziny, po tym czasie wyjmujemy mięso, kroimy je na kawałki, ponownie wrzucamy je do wywaru i dodajemy pozostałe składniki. Jako ostanie dodajemy oliwki i kapary. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, jeżeli jest jej za mało. Gotujemy kolejne  30 – 40 minut. Podajemy przybrane pietruszką i kwaśną śmietaną. SMACZNEGO


1 komentarze:

Maciej Sliwowski pisze...

Prawdziwa rosyjska soljanka:
http://gotovim-doma.ru/view.php?r=343-recept-Solianka-sbornaia-miasnaia

Prześlij komentarz