Propozycja na weekend
przy ognisku. Oczywiście to samo można zrobić w garnku na kuchence. Niedawno
zakupiliśmy ogniskowy kociołek, trzeba go było wypróbować - no i
trafiło na soljankę. Zupa była pyszna a i zabawy przy tym było sporo.
Składniki:
- 20 dag szpondra
- Ok. 600 gram kapusty kiszonej
- 4 kiszone ogórki
- 3 ogórki korniszony
- 1 papryka
- Garść suszonych grzybów
- 2 cebule
- 200 gram kiełbasy salami
- 2 kiełbasy śląskie ( mogą być inne )
- Pomidory z puszki lub świeże bez skóry
- 1 marchewka
- 4 ząbki czosnku
- Małe opakowanie oliwek ( w foli )
- 2 łyżki kaparów
- Sól, pieprz czarny
- Pieprz cayen
- Liść laurowy, ziele angielskie
- Zielona pietruszka
- Kwaśna śmietana
Wykonanie:
Paprykę, salami, ogórki kroimy w słupki, cebulę w kostkę,
marchewkę i kiełbasę kroimy dowolnie, czosnek drobno, oliwki i kapary na
połowę. Zagotowujemy wodę, dodajemy szponder, solimy i powstały szum usuwamy,
dodajemy kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele
angielskie, garść grzybów i marchew, pomidory. Gotujemy nie mniej niż ½
godziny, po tym czasie wyjmujemy mięso, kroimy je na kawałki, ponownie wrzucamy
je do wywaru i dodajemy pozostałe składniki. Jako ostanie dodajemy oliwki i
kapary. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, jeżeli jest jej za mało.
Gotujemy kolejne 30 – 40 minut. Podajemy
przybrane pietruszką i kwaśną śmietaną. SMACZNEGO
1 komentarze:
Prawdziwa rosyjska soljanka:
http://gotovim-doma.ru/view.php?r=343-recept-Solianka-sbornaia-miasnaia
Prześlij komentarz