Recent Posts

środa, 16 lipca 2014

Kurczak w sosie kurczakowym

Sposób w jaki robię tego kurczaka pojawił się bardzo dawno temu. Był on ulubiony przez dzieci - zresztą do tej pory tak zostało. Nie pamiętam skąd wzięła się ta nazwa, ale przyjęła się u mnie w domu i każdy członek rodziny wie co się pod nią kryje. Nazwanie tej potrawy teraz w inny sposób byłoby jak „zbrodnia” popełniona na tym kurczaku. 


Składniki:
  • 1 kurczak
  • Czerwony delikat ( do mięs i innych potraw )
  • Czerwona słodka papryka
  • Sól ( ok. 1 łyżeczka )
  • Pieprz
  • olej




Wykonanie:


Kurczaka myjemy, kroimy na kawałki i przyprawiamy czerwonym delikatem ( ok. 1/3 - 1/2 małego opakowania, zależy od wielkości kurczaka ) solą, pieprzem oraz posypujemy czerwoną papryką. Zostawiamy na minimum 30 minut do zamarynowania. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka z każdej strony. Następnie podlewamy ok. 500- 700 ml wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 40 minut. SMACZNEGO.

( najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami z sosem z kurczaka i surówkami )

0 komentarze:

Prześlij komentarz