Sposób w jaki robię tego kurczaka pojawił
się bardzo dawno temu. Był on ulubiony przez dzieci - zresztą do tej pory tak
zostało. Nie pamiętam skąd wzięła się ta nazwa, ale przyjęła się u mnie w domu
i każdy członek rodziny wie co się pod nią kryje. Nazwanie tej potrawy teraz w inny sposób byłoby jak „zbrodnia” popełniona na tym kurczaku.
Składniki:
- 1 kurczak
- Czerwony delikat ( do mięs i innych potraw )
- Czerwona słodka papryka
- Sól ( ok. 1 łyżeczka )
- Pieprz
- olej
Wykonanie:
Kurczaka myjemy,
kroimy na kawałki i przyprawiamy czerwonym delikatem ( ok. 1/3 - 1/2 małego opakowania, zależy od wielkości kurczaka ) solą, pieprzem oraz
posypujemy czerwoną papryką. Zostawiamy na minimum 30 minut do zamarynowania.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka z każdej strony. Następnie
podlewamy ok. 500- 700 ml wody. Dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 40
minut. SMACZNEGO.
( najlepiej smakuje z tłuczonymi ziemniakami z sosem z kurczaka i surówkami )
0 komentarze:
Prześlij komentarz