Tak zrobioną kaszę pamiętam z
dzieciństwa, traktowana była jak deser. Może ktoś z Was pamięta taką kaszę?
Składniki:
- 1 l mleka
- 200 ml wody
- 18 łyżek kaszy manny
- 2 – 3 łyżki cukru ( uzależnione od preferencji )
- Szczypta soli
- Jagody w syropie ( lub inny syrop )
Wykonanie:
Kaszę manną
rozprowadzamy w szklance mleka i szklance wody, pozostałe mleko zagotowujemy,
dodajemy szczyptę soli i cukier. Ciągle mieszając dodajemy rozprowadzoną kaszę
manną, gotujemy ok 10 - 15 minut ( najlepiej mieszać trzepaczką tak aby nie powstały grudki i kasza
się nie przypaliła. W trakcie można sprawdzić czy już się ugotowała ). Całą masę przekładamy do miski i studzimy. Po
wystudzeniu odwracamy, przekładamy na talerz, kroimy jak ciasto i polewamy
syropem. SMACZNEGO
2 komentarze:
Smacznie tu!! Ja też pamiętam z dzieciństwa kaszkę z jagodami, ale nie była taka gęsta. Pozdrawiam i zapraszam Cię do polubienia Naszego bloga, gdzie jutro rusza rozdawajka dla Naszych fanów ;-)
Pamiętam z dzieciństwa, dość często serwowała mi ją mama, szczególnie podczas anginy, która atakowała mnie nieustannie, ale kasza mimo to,mi nie zbrzydła :)
Prześlij komentarz