Recent Posts

poniedziałek, 14 lipca 2014

Kasza manna z jagodami

Tak zrobioną kaszę pamiętam z dzieciństwa, traktowana była jak deser. Może ktoś z Was pamięta taką kaszę?


Składniki:
  • 1 l mleka
  • 200 ml wody
  • 18 łyżek kaszy manny
  • 2 – 3 łyżki cukru ( uzależnione od preferencji )
  • Szczypta soli
  • Jagody w syropie ( lub inny syrop )



Wykonanie:


Kaszę manną rozprowadzamy w szklance mleka i szklance wody, pozostałe mleko zagotowujemy, dodajemy szczyptę soli i cukier. Ciągle mieszając dodajemy rozprowadzoną kaszę manną, gotujemy ok 10 - 15 minut ( najlepiej mieszać trzepaczką  tak aby nie powstały grudki i  kasza  się nie przypaliła. W trakcie można sprawdzić czy już się ugotowała ). Całą masę przekładamy do miski i studzimy. Po wystudzeniu odwracamy, przekładamy na talerz, kroimy jak ciasto i polewamy syropem. SMACZNEGO

3 komentarze:

Kinga Łucja pisze...

Bardzo ciekawy wpis. :)))

Pozdrawiam

nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com

Konczi i Szpileczka pisze...

Smacznie tu!! Ja też pamiętam z dzieciństwa kaszkę z jagodami, ale nie była taka gęsta. Pozdrawiam i zapraszam Cię do polubienia Naszego bloga, gdzie jutro rusza rozdawajka dla Naszych fanów ;-)

zjedz_mnie pisze...

Pamiętam z dzieciństwa, dość często serwowała mi ją mama, szczególnie podczas anginy, która atakowała mnie nieustannie, ale kasza mimo to,mi nie zbrzydła :)

Prześlij komentarz