Recent Posts

niedziela, 6 lipca 2014

Chłodnik tradycyjny z zielonym groszkiem

Zaczęły się upały. Najlepszym daniem w takim czasie są chłodniki, nie tylko dlatego, że są chłodne i orzeźwiające ale  że są także  ogromną bombą witaminową.


Składniki:

  • Pęczek botwinki
  • Spory pęczek rzodkiewek
  • 2 ogórki sałatkowe
  • Pęczek szczypiorku
  • Pęczek koperku
  • 500 gram zielonego świeżego groszku ( można go zastąpić mrożonym )
  • 1 l maślanki
  • Ok. 800 gram zsiadłego mleka
  • Ok. 800 gram kefiru
  • Ok. 400 gram jogurtu naturalnego
  • Koncentrat barszczu buraczanego
  • Jajka



Wykonanie:


Umytą botwinkę myjemy, kroimy, buraczki z botwinki obieramy, drobno kroimy i gotujemy kilka minut w małej ilości osolonej wody ( warto do obierania buraczków ubrać rękawiczki ochronne ). Zielony groszek łuskamy, pozostałe składniki kroimy w drobną kostkę lub siekamy. Wszystko razem łączymy, dodajemy przestudzoną, odsączoną botwinkę, maślankę, kefir, mleko zsiadłe i jogurt. Na koniec dodajemy koncentrat barszczu ok. 1/3 butelki  ( warto smakować, czy jest dla nas odpowiednio doprawiony ). Całość schładzamy w lodówce a podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. SMACZNEGO.

2 komentarze:

Malwinka pisze...

Jego kolor mnie urzeka :)

Justyna Żak pisze...

bardzo lubię chłodniki:)

Prześlij komentarz