Recent Posts

niedziela, 20 lipca 2014

Nadziewany wyluzowany kurczak

W tym przepisie nie ma opisu jak wyluzować kurczaka ale co z nim zrobić gdy już jest wyluzowany. Wersja wyluzowania którą w tym przepisie wykorzystałam była z przecięciem kurczaka ( jest łatwiejsza ). Najważniejszą sprawą jest nie uszkodzić skóry kurczaka.


Składniki:
  • 1 wyluzowany kurczak
  • 500 gram mielonego mięsa ( użyłam wieprzowo – wołowego )
  • Pęczek pietruszki
  • Mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju
  • Vegeta
  • Sól, pieprz
  • Papryka
  • 1 jajko
  • ½ szklanki bułki tartej
  • Igła, nitka




Wykonanie:

Mięso mielone przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy do niego poszatkowaną pietruszkę, pomidory w paski, jajko i bułkę tartą oraz pokrojoną, wyciętą z kurczaka pierś. Całość mieszamy. Wyluzowanego kurczaka kładziemy na desce, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, vegetą. Kurczaka zszywamy i formujemy z niego kieszeń, faszerujemy przygotowanym mięsem mielonym, zszywamy do końca i przyprawiamy zewnętrzną część solą, pieprzem, papryką. Pieczemy w piekarniku przez ok. 1 ½ godz. W temp. 185oC-190oC. Gdy skórka z obu stron będzie zarumieniona przykrywamy kurczaka folią aluminiową i tak pieczemy do końca. Po upieczeniu i zdjęciu kurczaka podlewamy blaszkę szklanką wody, całość zlewamy ( przecieramy ) przez sitko do garnka, ewentualnie doprawiamy i dzięki temu mamy pyszny sos. SMACZNEGO

2 komentarze:

Justyna Żak pisze...

świetny pomysł:)

jolka pisze...

ja dodaję żelatynę wtedy bardzo łatwo można kroić w cienkie plastry do kanapek i spinam wykałaczkami i sznuruję

Prześlij komentarz