Recent Posts

środa, 30 lipca 2014

Policzki wołowe w winie z miodem

Policzki wołowe posiadają bardzo intensywny smak. Dosyć długo należy je gotować aby były miękkie ( często tak bywa z wołowiną ), ale po ugotowaniu są bardzo delikatne. Oczywiście można ten przepis wykorzystać na innym kawałku mięsa wołowego. Polecam.


Składniki:
  • ok. 500 gram policzków wołowych
  • 2 szklanki wina półwytrawnego
  • 2 łyżki miodu
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 5 ziaren jałowca
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 50 ml śmietany 30%




Wykonanie:


Policzki oczyszczamy, kroimy na kawałki, zalewamy winem. Następnie dodajemy sól ( około 1 łyżeczki ) pieprz, gałkę i rozdrobniony jałowiec. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle z olejem. Gdy cebula będzie podsmażona dodajemy policzki wołowe razem z zalewą oraz 2 łyżki miodu. Całość gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy 50 ml śmietany 30%. Czas gotowania w szybkowarze – 1 godzina. SMACZNEGO 

1 komentarze:

Olka pisze...

Nie jadłam nigdy policzków wołowych, a bardzo chcę spróbować, pisząc, że są delikatne po ugotowaniu dodatkowo mnie zachęciłaś.

Prześlij komentarz