Recent Posts

sobota, 5 lipca 2014

Bób z pietruszką i czosnkiem

Właśnie w sprzedaży pojawił się bób a sezon na niego jest stosunkowo krótki. Ma on nie tylko właściwości odżywcze ale i lecznicze, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Zachęcam do jego spożywania.




Składniki:
  • 500 gram surowego bobu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy / oleju
  • Pęczek pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól



Wykonanie:


Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości ( gotuje się kilka – kilkanaście minut, warto sprawdzić widelcem ). Pietruszką szatkujemy, na patelni umieszczamy masło i oliwę, dodajemy ugotowany, odsączony bób i przepuszczony przez praskę czosnek a na sam koniec pietruszkę. Podsmażamy na patelni 2 – 3 minuty. SMACZNEGO

0 komentarze:

Prześlij komentarz