Właśnie w sprzedaży pojawił się bób a sezon na niego jest stosunkowo krótki. Ma on nie tylko właściwości odżywcze ale
i lecznicze, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Zachęcam do jego
spożywania.
Składniki:
- 500 gram surowego bobu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy / oleju
- Pęczek pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- Sól
Wykonanie:
Bób gotujemy w
osolonej wodzie do miękkości ( gotuje się kilka – kilkanaście minut, warto
sprawdzić widelcem ). Pietruszką szatkujemy, na patelni umieszczamy masło i
oliwę, dodajemy ugotowany, odsączony bób i przepuszczony przez praskę czosnek a
na sam koniec pietruszkę. Podsmażamy na patelni 2 – 3 minuty. SMACZNEGO
0 komentarze:
Prześlij komentarz