Recent Posts

poniedziałek, 7 lipca 2014

Rissotto „ na winie”

Przepis ten powstał  sporo lat temu, tak dawno że już  nie pamiętam dokładnie kiedy.  Jak to często bywa sprawił to zwykły przypadek. Od tego czasu risotto "na winie" robiłam już setki razy. Nazwa tego dania pochodzi od tego, że do potrawy dodajemy produkty, które  się nam „ nawiną” po przeszukaniu lodówki i szafek. Kilka składników się powtarza, ale inne są kwestią przypadku i gustu.


Składniki:

  • 2 woreczki ugotowanego ryżu
  • Kawałki mięsa, kiełbasy ( nie surowe )
  • 1 cebula
  • 2 ogórki kiszone
  • Papryka świeża / dowolna
  • 2 pomidory/ ewentualnie puszka krojonych
  • Grzyby/ pieczarki lub inne, dowolne
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Żółty ser
  • ketchup





Wykonanie:

Do ugotowane ryżu dodajemy pokrojone w kostkę i plasterki produkty, pietruszkę siekamy. Cebulę i paprykę możemy wcześniej podsmażyć ( ale nie musimy ). Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy do naczynia do zapiekania, posypujemy startym serem i zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 C. Podajemy z ketchupem. SMACZNEGO.

W przepisie napisałam mięso ewentualnie kiełbasę - wszystko zależy od tego co mamy w lodówce. Ja najczęściej używam kurczaka który pozostał z dnia poprzedniego.  


0 komentarze:

Prześlij komentarz