Recent Posts

piątek, 18 lipca 2014

Zupa czosnkowa

Myślę, że jest wielu miłośników czosnku i trzeba przyznać, że zupa czosnkowa jest rewelacyjna a do tego bardzo prosta w wykonaniu.
A zatem do dzieła.


Składniki:
  • 3 l wody
  • 2 kostki bulionu wołowego
  • 3 marchewki
  • 2 ziemniak
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 1 cebula
  • 4 serki topione – śmietankowe
  • 1 główka czosnku ( ilość zawsze można zmienić, warto smakować )
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • Sól, pieprz
  • Pestki dyni
  • grzanki


Wykonanie:


Zagotowujemy wodę, dodajemy kostki bulionu oraz warzywa. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy je. Następnie dodajemy serki topione i mieszamy aż uzyskamy jednolitą zupę. Gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę oraz granulowany czosnek. Od tego momentu już nie gotujemy ale tylko podgrzewamy, gdyż czosnek bardzo szybko traci swoje walory smakowe. Podajemy z uprażonymi pestkami dyni i grzankami. SMACZNEGO.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

nie wrzuce do zupy topionych serkow. jakies propozycje w zamian?

Ewa Górska pisze...

Serki są doskonale, ale oczywiście nie może być to produkt seropodobny, a jeżeli chodzi o zmianę serków na coś innego można spróbować zastąpić je śmietaną wymieszaną z mąką.

Prześlij komentarz