Myślę, że jest wielu miłośników czosnku i
trzeba przyznać, że zupa czosnkowa jest rewelacyjna a do tego bardzo prosta w
wykonaniu.
A zatem do dzieła.
Składniki:
- 3 l wody
- 2 kostki bulionu wołowego
- 3 marchewki
- 2 ziemniak
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- 1 cebula
- 4 serki topione – śmietankowe
- 1 główka czosnku ( ilość zawsze można zmienić, warto smakować )
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- Sól, pieprz
- Pestki dyni
- grzanki
Wykonanie:
Zagotowujemy
wodę, dodajemy kostki bulionu oraz warzywa. Gdy warzywa będą miękkie miksujemy
je. Następnie dodajemy serki topione i mieszamy aż uzyskamy jednolitą zupę.
Gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy czosnek przepuszczony
przez praskę oraz granulowany czosnek. Od tego momentu już nie gotujemy ale
tylko podgrzewamy, gdyż czosnek bardzo szybko traci swoje walory smakowe.
Podajemy z uprażonymi pestkami dyni i grzankami. SMACZNEGO.
2 komentarze:
nie wrzuce do zupy topionych serkow. jakies propozycje w zamian?
Serki są doskonale, ale oczywiście nie może być to produkt seropodobny, a jeżeli chodzi o zmianę serków na coś innego można spróbować zastąpić je śmietaną wymieszaną z mąką.
Prześlij komentarz