Recent Posts

niedziela, 13 lipca 2014

Wołowina z pieczarkami, papryką i pomidorami

Nie ma co ukrywać, że wołowina jest stosunkowo drogim mięsem, ale niekiedy zdarza się, że trafia się promocja a mięso wygląda zachęcająco. Właśnie tak było tym razem. Kupiłam karkówkę wołową.


Składniki:
  • 1 kg wołowiny
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • Sól, pieprz
  • Ziele angielskie, liść laurowy
  • 30 dag pieczarek
  • Po ½ papryki czerwonej, żółtej, zielonej
  • 1 cebula
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • olej




Wykonanie:


Wołowinę myjemy, usuwamy ewentualne błony, następnie kroimy w nieregularne kawałki i dodajemy przyprawy – papryka, czosnek, sól, pieprz, łyżka oleju. Wszystko razem mieszamy, odstawiamy. Pieczarki, paprykę, cebulę kroimy i oddzielnie podsmażamy na patelni. W oddzielnym naczyniu podsmażamy wołowinę i dodajemy wcześniej podsmażone pieczarki, paprykę i cebulę. Do całości dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pomidory z puszki. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do miękkości. SMACZNEGO

0 komentarze:

Prześlij komentarz