Nie ma co ukrywać, że wołowina jest
stosunkowo drogim mięsem, ale niekiedy zdarza się, że trafia się promocja a
mięso wygląda zachęcająco. Właśnie tak było tym razem. Kupiłam karkówkę
wołową.
Składniki:
- 1 kg wołowiny
- ¼ łyżeczki ostrej papryki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- Sól, pieprz
- Ziele angielskie, liść laurowy
- 30 dag pieczarek
- Po ½ papryki czerwonej, żółtej, zielonej
- 1 cebula
- 1 puszka krojonych pomidorów
- olej
Wykonanie:
Wołowinę myjemy,
usuwamy ewentualne błony, następnie kroimy w nieregularne kawałki i dodajemy
przyprawy – papryka, czosnek, sól, pieprz, łyżka oleju. Wszystko razem
mieszamy, odstawiamy. Pieczarki, paprykę, cebulę kroimy i oddzielnie podsmażamy
na patelni. W oddzielnym naczyniu podsmażamy wołowinę i dodajemy wcześniej
podsmażone pieczarki, paprykę i cebulę. Do całości dodajemy liść laurowy, ziele
angielskie i pomidory z puszki. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy
do miękkości. SMACZNEGO
0 komentarze:
Prześlij komentarz