Lubię pasztety i moja rodzina również.
Najbardziej popularnym pasztetem który robię jest pasztet wieprzowo – wołowy
ale on pojawia się na ogół tylko na święta, wymaga więcej pracy. Przepis na ten
pasztet pojawi się zapewne później. Dzisiaj wędruje przepis na pasztet z
kurczaka. Jest on bardzo prosty w wykonaniu a przy tym pyszny.
Składniki:
- 2 kurczaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- Ziele angielski, liść laurowy
- Sól, pieprz
- Przyprawa do rosołu
- Ostra suszona papryka
- Gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Pokrojone, umyte
kurczaki, gotujemy w osolonej wodzie. Po zszumowaniu dodajemy ziele angielskie,
liść laurowy, obrane warzywa oraz przyprawę do rosołu ( tę przyprawę kupuję na targach rolnych, jest ona całkowicie naturalna ). Gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu
z kurczaka usuwamy kości i całość mięsa oraz warzywa mielimy w maszynce.
Doprawiamy do smaku ponownie solą, pieprzem, papryką i gałką. Wszystko razem
dokładnie mieszamy i umieszczamy w aluminiowych foremkach do pieczenia.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190oC w kąpieli wodnej ( foremki umieszczamy na blaszce/formie z
wodą i tak pieczemy. Pasztet nie będzie suchy.) przez 1 godzinę. Pasztet
świetnie smakuje podawany z żurawiną / borówką lub z chrzanem i majonezem.
SMACZNEGO
0 komentarze:
Prześlij komentarz