Kolejne na moim blogu typu: kotlety ziemniaczane. Przepis ten pochodzi z
Pomorza i Kaszub (
znalazłam go w książce Kuchnia Polska – H. Szymanderskiej ). Ciekawe połączenie
ziemniaków i wędzonych śledzi. A smak bardzo interesujący. Zresztą sami
spróbujcie.
Składniki:
- 30 dag wędzonych śledzi
- Ok. 800 gram ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- Sól, pieprz
- Bułka tarta
- Olej
Wykonanie:
Ziemniaki
gotujemy w mundurkach ( ze skórą ). Przestudzone ziemniaki obieramy i
przepuszczamy przez praskę, dodajemy do nich zeszkloną na oleju drobno pokrojoną
cebulę, dodajemy jajka oraz śledzie obierane ze skóry, pozbawione ości i drobno
pokrojone. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy wałek,
który kroimy na kawałki. Z kawałków formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej
i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. SMACZNEGO
2 komentarze:
Super przepis. Uwaga na sól, ryby wędzone są slone. Nawet dzieci się zajadały!
Bardzo się cieszę, że Ci smakowało. Oczywiście ilość soli należy dostosować do ryby i własnych upodobań. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
Prześlij komentarz