Nic dodać, nic ująć - jest to sztandarowa potrawa. Łatwa w przygotowaniu, prosta w
podgrzewaniu, bez problemu można zabrać ją ze sobą w inne miejsce - bo wystarczy zamknąć ją w
słoiku. Pulpety takie królowały na biwakach i wakacyjnych wypadach (pamiętacie?). Dzisiaj wersja z pomidorami w puszce, ale można je zastąpić koncentratem
pomidorowym.
Składniki:
- 500 gram mięsa mielonego
- 2 jajka
- 2/3 szklanki bułki tartej
- Mleko
- Sól, pieprz
- Pomidory z puszki
- 2 marchewki
- Kawałek korzenia pietruszki
- 1 cebula
- woda
Wykonanie:
Do garnka
wlewamy wodę ( ok.500 - 600 ml ), dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę,
cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Wolno gotujemy. Do bułki tartej wlewamy ok ½
szklanki mleka, po chwili całość wsypujemy do mięsa mielonego. Ponadto do mięsa
dodajemy 2 jajka, solimy, pieprzymy , formujemy pulpety. Pulpety umieszczamy w
wywarze, gotujemy kilka minut, następnie dodajemy pomidory z puszki i jeszcze gotujemy
ok. 30 minut. Łyżką cedzakową wyjmujemy warzywa i nierozgotowane pomidory,
miksujemy. Ponownie wrzucamy do gotujących pulpetów. I gotowe. SMACZNEGO
0 komentarze:
Prześlij komentarz