Recent Posts

niedziela, 27 lipca 2014

Pulpety w pomidorach

Nic dodać, nic ująć - jest to  sztandarowa  potrawa. Łatwa w przygotowaniu, prosta w podgrzewaniu, bez problemu można zabrać ją ze sobą w inne  miejsce - bo wystarczy zamknąć ją w słoiku. Pulpety takie królowały na biwakach i wakacyjnych wypadach (pamiętacie?). Dzisiaj wersja z pomidorami w puszce, ale można je zastąpić koncentratem pomidorowym.


Składniki:
  • 500 gram mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki bułki tartej
  • Mleko
  • Sól, pieprz
  • Pomidory z puszki
  • 2 marchewki
  • Kawałek korzenia pietruszki
  • 1 cebula
  • woda






Wykonanie:


Do garnka wlewamy wodę ( ok.500 - 600 ml ), dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Wolno gotujemy. Do bułki tartej wlewamy ok ½ szklanki mleka, po chwili całość wsypujemy do mięsa mielonego. Ponadto do mięsa dodajemy 2 jajka, solimy, pieprzymy , formujemy pulpety. Pulpety umieszczamy w wywarze, gotujemy kilka minut, następnie  dodajemy pomidory z puszki i jeszcze gotujemy ok. 30 minut. Łyżką cedzakową wyjmujemy warzywa i nierozgotowane pomidory, miksujemy. Ponownie wrzucamy do gotujących pulpetów. I gotowe. SMACZNEGO

0 komentarze:

Prześlij komentarz