W tym przepisie nie ma opisu jak wyluzować
kurczaka ale co z nim zrobić gdy już jest wyluzowany. Wersja wyluzowania którą
w tym przepisie wykorzystałam była z przecięciem kurczaka ( jest łatwiejsza ).
Najważniejszą sprawą jest nie uszkodzić skóry kurczaka.
Składniki:
- 1 wyluzowany kurczak
- 500 gram mielonego mięsa ( użyłam wieprzowo – wołowego )
- Pęczek pietruszki
- Mały słoiczek suszonych pomidorów w oleju
- Vegeta
- Sól, pieprz
- Papryka
- 1 jajko
- ½ szklanki bułki tartej
- Igła, nitka
Wykonanie:
Mięso mielone
przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy do niego poszatkowaną pietruszkę,
pomidory w paski, jajko i bułkę tartą oraz pokrojoną, wyciętą z kurczaka pierś.
Całość mieszamy. Wyluzowanego kurczaka kładziemy na desce, przyprawiamy solą,
pieprzem, papryką, vegetą. Kurczaka zszywamy i formujemy z niego kieszeń,
faszerujemy przygotowanym mięsem mielonym, zszywamy do końca i przyprawiamy
zewnętrzną część solą, pieprzem, papryką. Pieczemy w piekarniku przez ok. 1 ½ godz.
W temp. 185oC-190oC. Gdy skórka z obu stron będzie zarumieniona
przykrywamy kurczaka folią aluminiową i tak pieczemy do końca. Po upieczeniu i
zdjęciu kurczaka podlewamy blaszkę szklanką wody, całość zlewamy ( przecieramy
) przez sitko do garnka, ewentualnie doprawiamy i dzięki temu mamy pyszny sos.
SMACZNEGO
2 komentarze:
świetny pomysł:)
ja dodaję żelatynę wtedy bardzo łatwo można kroić w cienkie plastry do kanapek i spinam wykałaczkami i sznuruję
Prześlij komentarz