Grochówka to jedna z moich ulubionych zup.
Ogólnie lubię zupy, może za jarzynową, kalafiorową i podobnymi nie przepadam.
Zupa dla mnie musi mieć swój charakter i być wyrazista, jak pomidorowa, szczawiowa,
fasolowa itp. Jeżeli chodzi o grochówkę, można ją zrobić z grochu niełuskanego
czy łuskanego. Ta którą dzisiaj przedstawiam jest z grochu łuskanego i dzięki
temu nie wymaga moczenia grochu. Zupa jest sycąca, rozgrzewająca szczególnie polecam
na chłodne dni.
Składniki:
- 3 l wody
- ok. 250 gram wędzonek ( może być to boczek, wędzonce kości itd. )
- ok. 250 gram czystego mięsa ( np. łopatka )
- ok. 250 kiełbasy typu śląska
- 500 gram grochu łuskanego
- 4 ziemniaki
- 2-3 marchewki
- Kawałek selera
- 1 pietruszka
- Cebula
- Sól
- Pieprz
- Majeranek
Wykonanie:
Mięso i wędzonki
obgotowujemy w osolonej wodzie, szumujemy. Dodajemy przepłukany groch. Gotujemy.
Kiełbasę kroimy i podsmażamy na patelni, dodajemy do zupy. Warzywa kroimy w
kostkę – marchew, seler, pietruszkę, całą cebulę wkładamy do gotującej się zupy.
Przyprawiamy ewentualnie dodatkowo solą, pieprzem i sporą ilością majeranku (
ok. 2 łyżek ). Gotujemy do miękkości. W czasie gotowania wyjmujemy mięso i
wędzonki, kroimy, obieramy i ponownie dodajemy do zupy. SMACZNEGO.
1 komentarze:
Smaczna klasyka!
Prześlij komentarz