Recent Posts

poniedziałek, 27 października 2014

Klasyczna zupa grochowa na wędzonce

Grochówka to jedna z moich ulubionych zup. Ogólnie lubię zupy, może za jarzynową, kalafiorową i podobnymi nie przepadam. Zupa dla mnie musi mieć swój charakter i być wyrazista, jak pomidorowa, szczawiowa, fasolowa itp. Jeżeli chodzi o grochówkę, można ją zrobić z grochu niełuskanego czy łuskanego. Ta którą dzisiaj przedstawiam jest z grochu łuskanego i dzięki temu nie wymaga moczenia grochu. Zupa jest sycąca, rozgrzewająca szczególnie polecam na chłodne dni.


Składniki:
  • 3 l wody
  • ok. 250 gram wędzonek ( może być to boczek, wędzonce kości itd. )
  • ok. 250 gram czystego mięsa ( np. łopatka )
  • ok. 250 kiełbasy typu śląska
  • 500 gram grochu łuskanego
  • 4 ziemniaki
  • 2-3 marchewki
  • Kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • Cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek


Wykonanie:


Mięso i wędzonki obgotowujemy w osolonej wodzie, szumujemy. Dodajemy przepłukany groch. Gotujemy. Kiełbasę kroimy i podsmażamy na patelni, dodajemy do zupy. Warzywa kroimy w kostkę – marchew, seler, pietruszkę, całą cebulę wkładamy do gotującej się zupy. Przyprawiamy ewentualnie dodatkowo solą, pieprzem i sporą ilością majeranku ( ok. 2 łyżek ). Gotujemy do miękkości. W czasie gotowania wyjmujemy mięso i wędzonki, kroimy, obieramy i ponownie dodajemy do zupy. SMACZNEGO.

1 komentarze:

Galantyna.pl pisze...

Smaczna klasyka!

Prześlij komentarz