Recent Posts

piątek, 19 grudnia 2014

Pstrąg łososiowy pieczony z koperkiem i masłem

Piątek, no i rybka na obiad. Ten piątek zakorzenił się u nas przez lata, ale to w sumie dobrze, bo ryby są zdrowe. Dzisiaj pieczony pstrąg łososiowy z aromatycznym koperkiem. Pycha.


Składniki:
  • Filety pstrąga łososiowego (ok. 2 x 200 gram )
  • Sok z ½ cytryny
  • Sól
  • ½ pęczka koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju





Wykonanie:


Z filetów usuwamy ości ( bardzo dobrze sprawdza się do tego pęseta ), myjemy i osuszamy, układamy na foli aluminiowej, wywijamy brzegi. ( każdą osobno ) Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą. Koperek drobno kroimy i mieszamy z masłem oraz olejem. Przygotowaną masę nakładamy na rybę. Pozostawiamy chwilę do zamarynowania. W tym czasie możemy przygotować np. ziemniaki do obiadu. Pstrąga pieczemy w temp. 180 o C przez ok. 15 minut. Dzięki foli aluminiowej łatwo rybę można umieścić na talerzu. Podajemy z ziemniakami i surówkami. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz