Recent Posts

czwartek, 27 października 2016

Śledzie gotowane w pomidorowym sosie

Przepis ten jest ze mną już sporo lat a dostałam go od znajomej. Pamiętam jakie było moje zdziwienie, że można w taki sposób zrobić śledzie. A jak je posmakowałam wręcz zabrakło mi słów. Jeżeli lubicie śledzie to ten przepis jest dla Was, bo są rewelacyjne.



Składniki:
  • 1 kg świeżych śledzi


Zalewa:
  • 1 szkl. wody
  • 100 ml oleju
  • ½ szkl. octu
  • 4 cebule
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki vegety
  • ½ łyżeczki soli
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • Mały słoiczek ketchupu pikantnego lub 4 łyżki koncentratu pomidorowego




Wykonanie:

Śledzie kroimy w dzwonka i lekko solimy. Z wszystkich podanych składników gotujemy zalewę, łącznie z pokrojoną cebulą. Całość gotujemy przez 2 minuty. Po tym czasie dodajemy śledzie. Układamy je skórą do góry. Ponownie gotujemy, przez 8 minut. Pozostawiamy do schłodzenia i gotowe. SMACZNEGO.

5 komentarze:

piegusek pisze...

tez robię podobnie śledzie... są pyszne :)

Ewa Górska pisze...

Witaj, dokładnie jak piszesz - są pyszne. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Anonimowy pisze...

Witam niestety nie mogę podzielić powyższych opini. Śledzie są za słone jeśli się je robi wg przepisu. Śledzie są same w sobie słone więc na pewno się ich nie soli już i tym bardziej zalewy też nie solimy. zrobione wg przepisu nie nadają się do jedzenia no chyba że ktoś lubi wieliczke

Ewa Górska pisze...

Witaj, w przepisie użyte są śledzie świeże - surowe, nie solone. Oczywiście śledzie solone byłyby nie do przyjęcia w tym przepisie. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Sylwia Moskała pisze...

Ciekawy przepis:) Nigdy takich nie jadłam:) Na pewno spróbuję!
Zapraszam serdecznie do siebie sylwiaidzieci2.blogspot.com

Prześlij komentarz