Policzki wołowe posiadają bardzo
intensywny smak. Dosyć długo należy je gotować aby były miękkie ( często tak bywa z wołowiną ), ale po ugotowaniu są bardzo delikatne. Oczywiście można
ten przepis wykorzystać na innym kawałku mięsa wołowego. Polecam.
Składniki:
- ok. 500 gram policzków wołowych
- 2 szklanki wina półwytrawnego
- 2 łyżki miodu
- Sól
- Pieprz
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 5 ziaren jałowca
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 50 ml śmietany 30%
Wykonanie:
Policzki
oczyszczamy, kroimy na kawałki, zalewamy winem. Następnie dodajemy sól ( około
1 łyżeczki ) pieprz, gałkę i rozdrobniony jałowiec. Odstawiamy na 30 minut do
zamarynowania. Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle z olejem. Gdy cebula będzie
podsmażona dodajemy policzki wołowe razem z zalewą oraz 2 łyżki miodu. Całość
gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy 50 ml śmietany 30%. Czas
gotowania w szybkowarze – 1 godzina. SMACZNEGO
3 komentarze:
Nie jadłam nigdy policzków wołowych, a bardzo chcę spróbować, pisząc, że są delikatne po ugotowaniu dodatkowo mnie zachęciłaś.
Zrobiłam ! I wyszły przepyszne mąż mówi lepsze niż polędwica ! Ta potrawa zagości na naszym stole częściej ! Dziękujemy za opublikowany przepis !
Witaj, miło przeczytać taki komentarz. Pozdrawiam i dziękuję.
Prześlij komentarz