Składniki
- 15 orzechów włoskich
- 5-7 gorzkich migdałów
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 10 goździków
- cienko obrana skórka z 1 cytryny.
- 1 litr spirytusu
- szklanka cukru.
Wykonanie:
Umyte orzechy kroimy na połówki,lub drobniej (zbieramy je do końca lipca i pamiętamy, że sok z orzechów farbuje i plami ręce!). Umieszczamy je w słoju razem z pozostałymi składnikami i zalewamy spirytusem, szczelnie zamykamy. Słój umieszczamy w słonecznym i ciepłym miejscu i co kilka dni mieszamy w nim. Po miesiącu zlewamy nalewkę i filtrujemy ją. Pozostałość zasypujemy szklanką cukru - możemy także dodać 1/2 szklanki wody. Po około 2-3 tygodniach zlewamy syrop, filtrujemy go i mieszamy ze zlaną uprzednio nalewką. Rozcieńczamy wodą - zależnie od upodobań. Rozlewamy do butelek i przechowujemy w ciemnym miejscu. Nalewka naprawdę dobra jest po roku, choć jej właściwości lecznicze silniejsze są wkrótce po rozlaniu.
Pamiętajmy, że nawet najlepsze lekarstwo użyte w nadmiarze szkodzi! Dlatego zachowajmy umiar i chrońmy przed nim dzieci.
Autor: Mirosław Górski
Autor: Mirosław Górski
2 komentarze:
Dobre lekarstwo na bóle żołtkowe -wypróbowane od pokoleń
Dokładnie. Sama się leczyłam własną orzechówką. Na dyskomfort w żołądku też pomaga. Pozdrawiam.
Prześlij komentarz