Przepisów na ogórki kiszone jest wiele, ale ten który przedstawiam jest wypróbowany przeze mnie i wykorzystuję go co roku.
Ogórki są chrupiące a co najważniejsze dla mnie, mój mąż uważa, że są najlepsze
na świecie. Właśnie teraz w moim ogrodzie rozpoczął się sezon na ogórki.
Składniki:
- Ogórki ( dowolna ilość )
- Koper
- Chrzan
- Czosnek
- Liście wiśni
- Liście czarnej porzeczki
- Sól ( najlepiej niejodowana )
- Woda
Wykonanie:
O myciu nie ma co
pisać, co trzeba umyć to każdy wie. Koper kroimy na kawałki ( dużymi, kuchennymi nożyczkami jest najprościej), czosnek obieramy, ząbki
dzielimy na pół. Chrzan obieramy i kroimy na kawałki – słupki ( grubości ok. ½
- 1 cm i długości 3 cm ). Do słoików na dno wkładamy 2 ząbki czosnku ( 4
połówki ) 4 kawałki chrzanu, koper ( tyle ile złapię palcami ), 2 liście wiśni
i liść czarnej porzeczki. Następnie do słoików wkładamy ogórki ( białą częścią
do góry ) tyle ile uda nam się zmieścić. Zalewamy solanką 1 ½ łyżki soli na 1 L
wody ( wystarczy zwykła kranówka ). Słoiki zakręcamy, odstawiamy na tacy (
puszczają sok )na kilka dni w domu, po ok. 3 dniach przenosimy w chłodne
miejsce. SMACZNEGO
1 komentarze:
Cześć, Zaglądam na Twój blog od jakiegoś czasu. Bardzo mi się podoba, więc dodałam go do mojej listy polecanych blogów kulinarnych. Jeśli Tobie również podoba się mój blog zapraszam do dodania go na swojej liście. Pozdrawiam i miłego kucharzenia
Prześlij komentarz