Recent Posts

sobota, 7 listopada 2015

Jajka w sosie musztardowym

Jajka w sosie musztardowym to prawie potrawa narodowa. Sądzę, że od czasu do czasu bywa w każdym domu - bo kto nie lubi jajek. Podane z ziemniaczkami i surówką z kiszonej kapusty stanowią idealny, ekspresowy obiad. Jak nie masz czasu, jesteś zmęczona/y lub nie masz ochoty na dłuższe siedzenie w kuchni to właśnie danie na ten moment.


Składniki:
  • Dowolna ilość jajek ugotowanych na twardo

Sos:
  • 400 ml bulionu ( można użyć kostkę )
  • 3 duże łyżki gęstej śmietany
  • 2 - 3 łyżeczki mąki
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej (spore )
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • Szczypiorek


Wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo pamiętając o tym aby nie gotować ich dłużej niż 10 minut i schładzamy (pisałam o tym, że dłuższe gotowanie powoduje powstawanie siarkowodoru). Z bulionu odlewamy około 100 ml, dodajemy śmietanę, mąkę i dokładnie mieszamy. Umieszczamy w pozostałym bulionie. Rozprowadzamy w całości. Gotujemy i od czasu do czasu mieszamy. Na koniec dodajemy musztardę sarepską i francuską. Mieszamy. Chwilę gotujemy i gotowe. Sosem polewamy jajka i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. SMACZNEGO.

2 komentarze:

Karolina Lewandowska pisze...

U mnie w domu nigdy się takich nie robiło, Muszę kiedyś spróbować! :)

Ewa Górska pisze...

W moim domu począwszy od dzieciństwa pojawiały się z różną częstotliwością, ale pamiętam je od zawsze. Teraz bywają jak przypomnę sobie o nich, szczególnie gdy muszę zrobić coś na szybko do jedzenia albo mam lenia lub mam na nie ochotę. Koniecznie spróbuj a stałe wejdą do Twojego menu. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

Prześlij komentarz