Recent Posts

czwartek, 27 listopada 2014

Pyszne pierogi ze szpinakiem

Nie tak dawno temu prezentowałam pierogi z mięsem, dzisiaj pierogi ze szpinakiem. Mogłabym je zachwalać i zachwalać. Są przepyszne i więcej nic nie powiem, sami spróbujcie.


Składniki:

Ciasto ( dla przypomnienia) lub wielokrotność
  • 375 gram mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
  • 2/3  szklanki bardzo ciepłej wody
  • Szczypta soli


Farsz
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Sok z ½ cytryny
  • Kwaśna śmietana
  • 3-4 ząbki czosnku



Wykonanie:

Szpinak odparowujemy ( łatwo odparowuje się w mikrofalówce ). Na patelnię wlewamy olej, szklimy drobno pokrojoną cebulę i przepuszczony przez praskę czosnek. Dodajemy szpinak, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przesmażamy. Szpinak powinien być bardziej intensywny w smaku niż taki jaki chcemy uzyskać ( po ugotowaniu w pierogu, smak będzie delikatniejszy ). Ważne jest aby porządnie farsz był odparowany. Nakładamy na  ciasto, sklejamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie ( można dodać odrobinę oleju ) przez ok.4 minut po wypłynięciu. Podajemy z kwaśną śmietaną. Pycha. SMACZNEGO.

2 komentarze:

Emma pisze...

częstuję się! taką mam ochotę na pierogi ostatnio, ale przeraża mnie lepienie :P

klaudyna148 pisze...

Uwielbiam takie placki, palce lizać :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

Prześlij komentarz