Nie tak dawno temu prezentowałam pierogi
z mięsem, dzisiaj pierogi ze szpinakiem. Mogłabym je zachwalać i zachwalać. Są
przepyszne i więcej nic nie powiem, sami spróbujcie.
Składniki:
Ciasto ( dla
przypomnienia) lub wielokrotność
- 375 gram mąki
- 1 żółtko
- 1 łyżka oleju
- 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody
- Szczypta soli
Farsz
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- Sól
- Pieprz
- Sok z ½ cytryny
- Kwaśna śmietana
- 3-4 ząbki czosnku
Wykonanie:
Szpinak
odparowujemy ( łatwo odparowuje się w mikrofalówce ). Na patelnię wlewamy olej, szklimy drobno pokrojoną cebulę i przepuszczony przez praskę czosnek. Dodajemy szpinak, przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Przesmażamy. Szpinak powinien być
bardziej intensywny w smaku niż taki jaki chcemy uzyskać ( po ugotowaniu w
pierogu, smak będzie delikatniejszy ). Ważne jest aby porządnie farsz był
odparowany. Nakładamy na ciasto,
sklejamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie ( można dodać odrobinę oleju )
przez ok.4 minut po wypłynięciu. Podajemy z kwaśną śmietaną. Pycha. SMACZNEGO.
2 komentarze:
częstuję się! taką mam ochotę na pierogi ostatnio, ale przeraża mnie lepienie :P
Uwielbiam takie placki, palce lizać :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Prześlij komentarz