Sztandarowa potrawa prawie we wszystkich
restauracjach, raz są lepsze raz gorsze. Pamiętam nawet gdzie jadłam
najlepszego kotleta. Klasyczny kotlet de volaille nadziewany jest masłem i
koperkiem lub masłem ziołowym. Niekiedy
zdarzają się kombinacje z serem, szynką itd., ale to już nie klasyka.
Składniki:
- Dowolna ilość piersi z kurczaka ( dobrze gdy są średniej wielkości )
- Masło ( schłodzone)
- Sól
- Pieprz
- Mąka
- Jajka
- Bułka tarta
- Olej
Wykonanie:
Pojedyncze
piersi z kurczaka rozklepujemy przez folię, tak aby nie uszkodzić mięsa.
Przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Na jednym brzegu kładziemy kawałek
masła ( 4 cm/1 ½ cm ), zwijamy kawałek, później brzegi i do końca całego
kotleta. Ważne jest aby masło położyć od strony gładkiej kotleta. Obtaczamy
dokładnie w mące, jajku i bułce tartej ( użyta mąka powoduje lepsze
przyklejenie się jajka). W rękach jeszcze formujemy odpowiedni kształt. Smażymy
na głębokim tłuszczu przez 15 – 20 minut, najlepiej we frytkownicy. Z idealnie
zrobionego kotleta podczas krojenia wypływa rozpuszczone masło. Pycha.
SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz