Recent Posts

czwartek, 13 listopada 2014

Miecznik po meksykańsku

To już drugi post na blogu  z miecznikiem w roli głównej. Oczywiście dzisiaj w innym wykonaniu. Do zrobienia go w ten sposób zainspirował mnie Pascal. Trochę  dopasowałam ten przepis  do własnych możliwości. Zdecydowanie  będę  wykorzystywała go wielokrotnie. Może następnym razem zrobię w taki sposób łososia.


Składniki:
  • 2-3 steki z miecznika po ok. 200 gram
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 1 czerwona ostra papryczka lub 2 chili
  • Listki z jednej gałązki oregano
  • 3 łyżki tequili
  • ½ szklanki soku ananasowego
  • 1 plaska łyżeczka soli
  • olej



Wykonanie:


Czosnek przepuszczamy przez praskę. Cebulę i paprykę drobno kroimy razem z pestkami. Siekamy listki oregano. Wszystko razem łączymy i dodajemy ½ szklanki soku ananasowego, tequilę oraz sól. Mieszamy. W przygotowanej marynacie moczymy miecznika przez co najmniej 1 godzinę ( pozostawiamy w lodówce ). Po tym czasie osączamy miecznika smarujemy olejem i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej ( może być zwykła ). Grillujemy po 3 minuty z każdej strony. Po ułożeniu na talerzu skrapiamy marynatą ( tą w której moczyliśmy miecznika ). Pycha. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz