W dzisiejszym dniu prezentuję mini kotlety
rybne w zalewie octowej z cebulą. Można je wykonać chyba z każdej ryby.
Wystarczy tylko ją zmielić i postępować zgodnie z przepisem.
Składniki:
- 600 gram ryby
- 200 gram
świeżego boczku
- 2 jajka
- 2/3 szklanki
bułki tartej
- Ok. 100 ml mleka
- 2 jajka
- Sól, pieprz
Zalewa:
- 1200 ml wody
- 300 ml octu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka
vegety
- 2 łyżeczki cukru
- 1 duża cebula
- Kilka listków
laurowych
- Ziele angielskie
Wykonanie:
Rybę i boczek mielimy w
maszynce do mięsa na średnich oczkach. Dodajemy 2 jajka, bułkę tartą namoczoną
mlekiem. Przyprawiamy solą , pieprzem i formujemy małe kotlety ok 3cm.
Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju przez kilka minut z obu stron. Usmażone
kotleciki układamy w naczyniu i przekładamy pokrojoną cebulą, liściem laurowym i
zielem angielskim. Na patelnię po smażeniu wlewamy 1200 ml wody i 300 ml octu.
Doprawiamy solą, vegetą, pieprzem i cukrem. Zagotowujemy. Zalewą zalewamy
kotleciki. Przykrywamy i pozostawiamy. Najlepiej smakują począwszy od dnia
następnego i dłużej. SMACZNEGO
0 komentarze:
Prześlij komentarz