Recent Posts

poniedziałek, 17 listopada 2014

Mini kotlety rybne w zalewie

W dzisiejszym dniu prezentuję mini kotlety rybne w zalewie octowej z cebulą. Można je wykonać chyba z każdej ryby. Wystarczy tylko ją zmielić i postępować zgodnie z przepisem.


Składniki:
  • 600 gram ryby
  • 200 gram świeżego boczku
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki bułki tartej
  • Ok. 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • Sól, pieprz


Zalewa:
  • 1200 ml wody
  • 300 ml octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka vegety
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 duża cebula
  • Kilka listków laurowych
  • Ziele angielskie



Wykonanie:

Rybę i boczek mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Dodajemy 2 jajka, bułkę tartą namoczoną mlekiem. Przyprawiamy solą , pieprzem i formujemy małe kotlety ok 3cm. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju przez kilka minut z obu stron. Usmażone kotleciki układamy w naczyniu i przekładamy pokrojoną cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim. Na patelnię po smażeniu wlewamy 1200 ml wody i 300 ml octu. Doprawiamy solą, vegetą, pieprzem i cukrem. Zagotowujemy. Zalewą zalewamy kotleciki. Przykrywamy i pozostawiamy. Najlepiej smakują począwszy od dnia następnego i dłużej. SMACZNEGO

0 komentarze:

Prześlij komentarz