Uwielbiane ciasto w mojej rodzinie.
Lubiane to byłoby za mało powiedziane. Na podstawie własnych doświadczeń wiem,
że dzieci również mogą pokochać szpinak.
Upieczony quiche ze szpinakiem często trzeba było kroić na 4 części i każdy
pilnował swojego kawałka. Lata minęły a miłość do ciasta została.
Składniki:
Ciasto
- 250 gram mąki
- 125 gram masła
- 3 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
- Olej do wysmarowania formy
Nadzienie
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku ( ok. 500 gram )
- 250 gram twarogu ( opakowanie )
- 250 ml mleka
- 2 jajka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- Ok. 150 gram sera typu gouda
- 1 łyżeczka masła
- Sól, pieprz
Wykonanie:
Szpinak
rozmrażamy i odparowujemy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez
praskę i szklimy na patelni na łyżeczce masła ( wszystko pozostawiamy do
przestygnięcia ). Z mąki wody, masła i soli zagniatamy ciasto. Schładzamy. Po
30 minutach rozwałkowujemy i nakładamy na formę natłuszczoną olejem. Ciasto
nakłuwamy widelcem i pieczemy w ogrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze
190 o C. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Twaróg porządnie rozkruszamy
–widelcem. Wszystko łączymy razem szpinak, zeszkloną cebulę, czosnek, mleko z
jajkami i twaróg. Mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Masę wylewamy na
zapieczony spód. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 190 o C. Na
15 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym serem. Podajemy na gorąco
lub na zimna. Pycha. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz