Recent Posts

sobota, 1 listopada 2014

Quiche szpinakowy – czyli ciasto ze szpinakiem

Uwielbiane ciasto w mojej rodzinie. Lubiane to byłoby za mało powiedziane. Na podstawie własnych doświadczeń wiem, że dzieci  również mogą pokochać szpinak. Upieczony quiche ze szpinakiem często trzeba było kroić na 4 części i każdy pilnował swojego kawałka. Lata minęły a miłość do ciasta została.


Składniki:

Ciasto
  • 250 gram mąki
  • 125 gram masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • Olej do wysmarowania formy


Nadzienie
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku ( ok. 500 gram )
  • 250 gram twarogu ( opakowanie )
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Ok. 150 gram sera typu gouda
  • 1 łyżeczka masła
  • Sól, pieprz




Wykonanie:

Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przepuszczamy przez praskę i szklimy na patelni na łyżeczce masła ( wszystko pozostawiamy do przestygnięcia ). Z mąki wody, masła i soli zagniatamy ciasto. Schładzamy. Po 30 minutach rozwałkowujemy i nakładamy na formę natłuszczoną olejem. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w ogrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 190 o C. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Twaróg porządnie rozkruszamy –widelcem. Wszystko łączymy razem szpinak, zeszkloną cebulę, czosnek, mleko z jajkami i twaróg. Mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Masę wylewamy na zapieczony spód. Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 190 o C. Na 15 minut przed końcem pieczenia posypujemy startym serem. Podajemy na gorąco lub na zimna. Pycha. SMACZNEGO.


0 komentarze:

Prześlij komentarz