Dzisiaj prezentuję pieczonego pstrąga.
Dostępny w większości sklepów sieciowych w Polsce. Bardzo smaczna ryba a i ości
nie ma zbyt wiele. Piekłam go na folii aluminiowej, dzięki czemu nie przyklejał
się do blachy i łatwo można było go podać.
Składniki:
- Dowolna ilość pstrągów
- Przyprawa do ryb
- Por
- Pomidory dowolna ilość
- Sól
- Oliwa
- Folia aluminiowa
Wykonanie:
Pstrąga
oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Przyprawiamy przyprawą do ryb, również po
wewnętrznej stronie. Możemy ewentualnie doprawić dodatkowo solą – zależnie od
upodobań. Do brzucha wkładamy kawałek pora, przeciętego wzdłuż. Folię
aluminiową składamy na pół, formujemy tak brzegi aby z foli nic nie wypłynęło
na blaszkę. Folię układamy na blaszce i kładziemy rybę. Do ryby dokładamy jeszcze
pokrojonego pomidora. Rybę polewamy łyżką oliwy. Pozostawiamy na około 15 – 20
minut do zamarynowania. Pieczemy w piekarniku ( termoobieg) 180oC
przez około 30 lub dłużej ( zależnie od wielkości ) minut. Po upieczeniu
wyjmujemy na talerz razem z folia. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz