Recent Posts

piątek, 28 listopada 2014

Pstrąg pieczony z porem i pomidorami

Dzisiaj prezentuję pieczonego pstrąga. Dostępny w większości sklepów sieciowych w Polsce. Bardzo smaczna ryba a i ości nie ma zbyt wiele. Piekłam go na folii aluminiowej, dzięki czemu nie przyklejał się do blachy i łatwo można było go podać.


Składniki:
  • Dowolna ilość pstrągów
  • Przyprawa do ryb
  • Por
  • Pomidory dowolna ilość
  • Sól
  • Oliwa
  • Folia aluminiowa


Wykonanie:


Pstrąga oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Przyprawiamy przyprawą do ryb, również po wewnętrznej stronie. Możemy ewentualnie doprawić dodatkowo solą – zależnie od upodobań. Do brzucha wkładamy kawałek pora, przeciętego wzdłuż. Folię aluminiową składamy na pół, formujemy tak brzegi aby z foli nic nie wypłynęło na blaszkę. Folię układamy na blaszce i kładziemy rybę. Do ryby dokładamy jeszcze pokrojonego pomidora. Rybę polewamy łyżką oliwy. Pozostawiamy na około 15 – 20 minut do zamarynowania. Pieczemy w piekarniku ( termoobieg) 180oC przez około 30 lub dłużej ( zależnie od wielkości ) minut. Po upieczeniu wyjmujemy na talerz razem z folia. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz