Od czasu do czasu sama robię chleb, gdy
potrzebuję odmiany lub gdy nie chce mi się iść do sklepu. Szafka z przyprawami
skrywa zawsze suszone drożdże, mąkę raczej mam zawsze, więc podstawa już jest.
Składniki:
- 500 gram mąki pszennej
- 260 gram bardzo ciepłej wody
- 70 gram oleju
- 1 ½ opakowania suszonych drożdży lub 50 gram świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 3-4 łyżki płatków owsianych
- Olej do formy
Wykonanie:
Z podanych
składników zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Formę smarujemy olejemy. Wkładamy ciasto do formy
i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pieczemy w nagrzanym
piekarniku w temp. 190 oC przez około 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy
chleb z formy aby się nie zaparzył. SMACZNEGO.
3 komentarze:
Musiał pięknie pachnieć :)
Już sobie wyobrażam ten zapach... Cudowny :)
Piękny napowietrzony chleb. Aż dziw bierze że taki wyszedł bez zakwasu na samych drożdżach.
Prześlij komentarz