Recent Posts

niedziela, 2 listopada 2014

Chleb czosnkowy z płatkami owsianymi

Od czasu do czasu sama robię chleb, gdy potrzebuję odmiany lub gdy nie chce mi się iść do sklepu. Szafka z przyprawami skrywa zawsze suszone drożdże, mąkę raczej mam zawsze, więc podstawa już jest.


Składniki:
  • 500 gram mąki pszennej
  • 260 gram bardzo ciepłej wody
  • 70 gram oleju
  • 1 ½ opakowania suszonych drożdży lub 50 gram świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 3-4 łyżki płatków owsianych
  • Olej do formy



Wykonanie:

Z podanych składników zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Formę smarujemy olejemy. Wkładamy ciasto do formy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 190 oC przez około 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy aby się nie zaparzył. SMACZNEGO.


3 komentarze:

Olga Smolec-Kmoch pisze...

Musiał pięknie pachnieć :)

gin pisze...

Już sobie wyobrażam ten zapach... Cudowny :)

przepisKulinarny pisze...

Piękny napowietrzony chleb. Aż dziw bierze że taki wyszedł bez zakwasu na samych drożdżach.

Prześlij komentarz