Recent Posts

sobota, 8 listopada 2014

Pieczona kaczka z jabłkami

Nadszedł czas na pieczoną całą kaczkę wypełnioną pachnącymi jabłuszkami. Pycha!! Gdy zbiera się cała nasza rodzina, jedna kaczka to mało. Pierwszy raz  zrobiłam ją wiele lat temu w  mikrofalówce z funkcją piekarnika. Była wspaniała i od tego czasu towarzyszy nam zwłaszcza w święta i przy różnych szczególnych okazjach - a niekiedy po prostu wtedy, kiedy przyjdzie nam na nią ochota.


Składniki:
  • 1 cała kaczka
  • 8 – 10 jabłek
  • Sól
  • Majeranek
  • Igła i nitka





Wykonanie:


Jabłka myjemy kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne ( nie obieramy ). Do jabłek dodajemy 1 łyżeczkę soli i 1 łyżkę majeranku. Mieszamy. Jabłka wkładamy do umytej kaczki. Kaczkę zszywamy  z obu stron, tak aby jabłka się nie wysypały. Teraz dopiero przyprawiamy kaczkę na zewnątrz. Nacieramy ją solą ( około 2 łyżeczek ) i majerankiem. Pozostałymi jabłkami obkładamy kaczkę. Pozostawiamy do zamarynowania ( możemy nawet pozostawić na noc w lodówce ). Pieczemy w temperaturze 190 C przez tyle czasu ile waży kaczka 1 kg=1 godzina. Najpierw pieczemy piersią do góry, gdy się zarumieni odwracamy. Rumienimy z drugiej strony. Ponownie przewracamy i przez pozostały czas pieczemy pod przykryciem. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz