Nadszedł czas na pieczoną całą kaczkę wypełnioną
pachnącymi jabłuszkami. Pycha!! Gdy zbiera się cała nasza rodzina, jedna kaczka
to mało. Pierwszy raz zrobiłam ją wiele lat temu w mikrofalówce z funkcją piekarnika. Była wspaniała i od tego czasu towarzyszy nam zwłaszcza w święta i przy różnych szczególnych okazjach - a niekiedy po prostu wtedy, kiedy przyjdzie nam na nią ochota.
Składniki:
- 1 cała kaczka
- 8 – 10 jabłek
- Sól
- Majeranek
- Igła i nitka
Wykonanie:
Jabłka myjemy
kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne ( nie obieramy ). Do jabłek
dodajemy 1 łyżeczkę soli i 1 łyżkę majeranku. Mieszamy. Jabłka wkładamy do
umytej kaczki. Kaczkę zszywamy z obu
stron, tak aby jabłka się nie wysypały. Teraz dopiero przyprawiamy kaczkę na zewnątrz.
Nacieramy ją solą ( około 2 łyżeczek ) i majerankiem. Pozostałymi jabłkami obkładamy
kaczkę. Pozostawiamy do zamarynowania ( możemy nawet pozostawić na noc w lodówce
). Pieczemy w temperaturze 190 o C przez tyle czasu ile waży kaczka 1
kg=1 godzina. Najpierw pieczemy piersią do góry, gdy się zarumieni odwracamy.
Rumienimy z drugiej strony. Ponownie przewracamy i przez pozostały czas
pieczemy pod przykryciem. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz