Przepis ten wywodzi się z Warmii i Mazur,
znalazłam go w książce z potrawami regionalnymi. Pieczeń ma oryginalny smak.
Warto wypróbować.
Składniki:
- 1 kg wołowiny zrazowej
- 100 gram słoniny
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- Starta skórka z ½ cytryny
- 2 marchewki
- Kawałek selera
- Biała część pora
- 2 łyżki smalcu
- 2 szklanki bulionu wołowego
- Ziele angielskie ( kilka ziaren, zmielić lub rozkruszyć w moździerzu )
- Majeranek
- Sól, pieprz
Wykonanie:
2 ząbki czosnku
ucieramy z solą, otartą skórką z cytryny i odrobiną majeranku. Nacieramy tym
słoninę, owijamy w folię i zostawiamy do zamarynowania ( najlepiej na noc ).
Mięso skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy pozostałą solą, zielem angielskim i
majerankiem. Warzywa obieramy. Jedną marchewkę kroimy w słupki, pozostałe
warzywa ścieramy na tarce. Słupkami marchewki szpikujemy mięso. Obkładamy
pozostałymi warzywami i zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia usuwamy
warzywa, szpikujemy wołowinę jeszcze w słupki pokrojoną słoniną i zrumieniamy na
smalcu ze wszystkich stron. Przekładamy do naczynia do pieczenia, ponownie dokładamy
warzywa, podlewamy bulionem, pieczemy w temperaturze 190 o C do
miękkości. Miękkie mięso wyjmujemy, kroimy w plastry, sos miksujemy, doprawiam
solą i pieprzem. I gotowe. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz