Recent Posts

niedziela, 16 listopada 2014

Nadziewana pieczeń wołowa

Przepis ten wywodzi się z Warmii i Mazur, znalazłam go w książce z potrawami regionalnymi. Pieczeń ma oryginalny smak. Warto wypróbować.


Składniki:
  • 1 kg wołowiny zrazowej
  • 100 gram słoniny
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Starta skórka z ½ cytryny
  • 2 marchewki
  • Kawałek selera
  • Biała część pora
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • Ziele angielskie ( kilka ziaren, zmielić lub rozkruszyć w moździerzu )
  • Majeranek
  • Sól, pieprz




Wykonanie:


2 ząbki czosnku ucieramy z solą, otartą skórką z cytryny i odrobiną majeranku. Nacieramy tym słoninę, owijamy w folię i zostawiamy do zamarynowania ( najlepiej na noc ). Mięso skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy pozostałą solą, zielem angielskim i majerankiem. Warzywa obieramy. Jedną marchewkę kroimy w słupki, pozostałe warzywa ścieramy na tarce. Słupkami marchewki szpikujemy mięso. Obkładamy pozostałymi warzywami i zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia usuwamy warzywa, szpikujemy wołowinę jeszcze w słupki pokrojoną słoniną i zrumieniamy na smalcu ze wszystkich stron. Przekładamy do naczynia do pieczenia, ponownie dokładamy warzywa, podlewamy bulionem, pieczemy w temperaturze 190 o C do miękkości. Miękkie mięso wyjmujemy, kroimy w plastry, sos miksujemy, doprawiam solą i pieprzem. I gotowe. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz