Recent Posts

czwartek, 20 listopada 2014

Aromatyczne warzywa z patelni z gruszkami

Warzywa które przedstawiam nie są wykonane z gotowej mrożonki ze sklepu, więc dobór składników był całkowicie własny. To coś zamiast codziennych ziemniaków i dodatków. Wystarczy tylko wyobraźnia.


Składniki:
  • 4 średnie ziemniaki
  • Kilka różyczek brokułu
  • 8 brukselek
  • 4 pieczarek
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 2 gruszki
  • Oliwa
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz
  • Zielona czubryca
  • Ostra papryka
  • Sok z ½ cytryny
  • Łyżka oleju



Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W drugim garnku gotujemy brokuł, brukselki i pieczarki. Brokuły wyjmujemy najwcześniej ( aby się nie rozpadły ). Odsączamy. W misce umieszczamy wszystkie ugotowane warzywa oraz pomidorki przekrojone na połowę. Przyprawiamy czubrycą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pieprzem i ewentualnie solą i łyżką oliwy. Gruszki obieramy i kroimy na cząstki ( 8 ), skrapiamy sokiem z cytryny i ostrą papryką. Wszystko pozostawiamy na około 30 minut. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy warzywa, chwilę przesmażamy ( ok.2- 3 minut ) dodajemy gruszki i smażymy jeszcze około 2 minut. I gotowe. SMACZNEGO.

1 komentarze:

Kinga Łucja pisze...

Bardzo smacznie wygląda. :)

Prześlij komentarz