Recent Posts

niedziela, 30 listopada 2014

Kurczak z mieszanką chińską i tajskim sosem chili

Efektowne połączenie słodko – pikantnego sosu tajskiego z kurczakiem, mieszanką meksykańską i ryżem. Danie łatwe w wykonaniu i nie czasochłonne. Bardzo dobrze smakuje podane z ryżem.


Składniki:
  • Dowolna ilość piersi z kurczaka
  • Opakowanie mrożonki  mieszanki chińskiej
  • Słodko -pikantny sos tajski
  • Sól
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • Olej

Ryż
Prażona cebulka



Wykonanie:

Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą, papryką oraz 3 - 4 łyżkami sosu tajskiego. Pozostawiamy do zamarynowania na około 15 minut. Po tym czasie mięso podsmażamy na oleju, dodajemy mieszankę chińską i dusimy pod przykryciem kilka minut ( jeżeli potrawa zbyt bardzo przywiera można dodać odrobine wody ). Od czasu do czasu mieszamy. Podajemy z ugotowanym ryżem i prażoną cebulką. Dodatkowo na talerz można dodać trochę sosu tajskiego. SMACZNEGO.



0 komentarze:

Prześlij komentarz