Kupić cielęcinę nie jest tak łatwo. Są jednak gdzie nie gdzie takie sklepy, w których można trafiać na ten rarytas. Cielęcinę
zrobiłam w warzywach, oczywiście z przyprawami.
Składniki:
- Górka cielęca
- Kilka marchewek
- Cebula
- Pietruszka
- Sól
- Pieprz
- Słodka papryka
- Czubryca zielona
- Smalec
- Bulion cielęcy
- 100 ml śmietany
- 1 łyżeczka mąki
Wykonanie:
Górkę cielęcą
kroimy na kawałki ( razem z kością ). Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, słodką
papryką i czubrycą. Układamy w naczyniu do pieczenia razem z warzywami. Każdy
kawałek mięsa lekko smarujemy z góry smalcem. Pozostawiamy na około ½ godziny
do zamarynowania. Pieczemy w temperaturze 190 o C do miękkości. Na
koniec zlewamy sos z pod pieczeni do garnka, dodajemy bulion cielęcy,
ewentualnie doprawiamy, gotujemy. Mąkę rozprowadzamy w śmietanie i wlewamy do
sosu. Mieszamy. Upieczone mięso podajemy z pieczonymi warzywami i sosem.
0 komentarze:
Prześlij komentarz