Recent Posts

wtorek, 18 listopada 2014

Pieczona cielęcina z warzywami

Kupić cielęcinę nie jest tak łatwo. Są jednak  gdzie nie gdzie takie sklepy, w których można trafiać na ten rarytas. Cielęcinę zrobiłam w warzywach, oczywiście z przyprawami.


Składniki:
  • Górka cielęca
  • Kilka marchewek
  • Cebula
  • Pietruszka
  • Sól
  • Pieprz
  • Słodka papryka
  • Czubryca zielona
  • Smalec
  • Bulion cielęcy
  • 100 ml śmietany
  • 1 łyżeczka mąki



Wykonanie:


Górkę cielęcą kroimy na kawałki ( razem z kością ). Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i czubrycą. Układamy w naczyniu do pieczenia razem z warzywami. Każdy kawałek mięsa lekko smarujemy z góry smalcem. Pozostawiamy na około ½ godziny do zamarynowania. Pieczemy w temperaturze 190 o C do miękkości. Na koniec zlewamy sos z pod pieczeni do garnka, dodajemy bulion cielęcy, ewentualnie doprawiamy, gotujemy. Mąkę rozprowadzamy w śmietanie i wlewamy do sosu. Mieszamy. Upieczone mięso podajemy z pieczonymi warzywami i sosem.

0 komentarze:

Prześlij komentarz