Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy lubią
zupę rybną, jednak gorąco zachęcam do jej wypróbowania. W swoim życiu jadłam
wiele zup rybnych (nie tylko w Polsce), wszystkie różniły się od siebie i to
niekiedy znacznie. Dokładnie pamiętam gdzie
jadłam najlepszą a gdzie byłam rozczarowana. Dzisiaj przedstawiam własną zupę
rybną.
Składniki:
- Ryby ( ok 500 gram, a im różniejsze ryby tym zupa smaczniejsza )
- Ok.2 l wody
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- Kawałek selera
- 1 cebula
- Pęczek koperku
- Sól
- Pieprz
- 1 łyżeczka cukru
- liść laurowy
- ziele angielskie
- Śmietana 18 % 100 ml
- 2 łyżeczki mąki
- Ocet
Wykonanie:
Gotujemy wywar z
warzyw w osolonej wodzie z zielem angielski i liściem laurowym. W między czasie oczyszczamy ryby ( nie ma
konieczności ich krojenia w specjalny sposób ) i dodajemy do prawie ugotowanych
warzyw. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy je. Oddzielnie wyjmujemy ryby. Wywar
przecedzamy przez sitko ( aby pozbyć się ewentualnych
ości ). Warzywa kroimy w kostkę. Ryby obieramy, pozbywamy się ości.
Wszystko dodajemy do przecedzonego wywaru. Koperek drobno kroimy i również
umieszczamy w zupie. Zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i na
koniec octem ( warto próbować zupę aby znaleźć
idealny smak dla siebie ). Zupa powinna być pikantna z lekko wyczuwalnym
kwaśnym smakiem. Odlewamy około 100 ml wywaru, dodajemy śmietanę i mąkę. Dokładnie
mieszamy i ponownie umieszczamy w zupie. Zagotowujemy. SMACZNEGO.
1 komentarze:
Wygląda smacznie :)
Prześlij komentarz