Recent Posts

piątek, 21 listopada 2014

Zupa rybna

Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy lubią zupę rybną, jednak gorąco zachęcam do jej wypróbowania. W swoim życiu jadłam wiele zup rybnych (nie tylko w Polsce), wszystkie różniły się od siebie i to niekiedy znacznie.  Dokładnie pamiętam gdzie jadłam najlepszą a gdzie byłam rozczarowana. Dzisiaj przedstawiam własną zupę rybną.


Składniki:
  • Ryby ( ok 500 gram, a im różniejsze ryby tym zupa smaczniejsza )
  • Ok.2 l wody
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 1 cebula
  • Pęczek koperku
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 łyżeczka cukru
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • Śmietana 18 % 100 ml
  • 2 łyżeczki mąki
  • Ocet



Wykonanie:


Gotujemy wywar z warzyw w osolonej wodzie z zielem angielski i liściem laurowym. W między czasie oczyszczamy ryby ( nie ma konieczności ich krojenia w specjalny sposób ) i dodajemy do prawie ugotowanych warzyw. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy je. Oddzielnie wyjmujemy ryby. Wywar przecedzamy przez sitko ( aby pozbyć się ewentualnych ości ). Warzywa kroimy w kostkę. Ryby obieramy, pozbywamy się ości. Wszystko dodajemy do przecedzonego wywaru. Koperek drobno kroimy i również umieszczamy w zupie. Zupę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i na koniec octem ( warto próbować zupę aby znaleźć idealny smak dla siebie ). Zupa powinna być pikantna z lekko wyczuwalnym kwaśnym smakiem. Odlewamy około 100 ml wywaru, dodajemy śmietanę i mąkę. Dokładnie mieszamy i ponownie umieszczamy w zupie. Zagotowujemy. SMACZNEGO.

1 komentarze:

Kinga Łucja pisze...

Wygląda smacznie :)

Prześlij komentarz