Recent Posts

środa, 5 listopada 2014

Uda gęsi z żurawiną i jabłkami

To już druga propozycja gęsich udek, dzisiaj w wersji z żurawiną. Bardzo dobre połączenie smaków, warte wypróbowania.


Składniki:
  • Dowolna ilość gęsich udek
  • Sól
  • Vegeta
  • Żurawina do mięs z słoika
  • Majeranek
  • Kilka jabłek


Wykonanie:


Uda gęsi nacieramy solą i vegetą i następnie smarujemy z obu stron żurawiną. Układamy w naczyniu do pieczenia. Jabłka myjemy, kroimy i usuwamy gniazda nasienne, przyprawiamy majerankiem. Jabłkami obkładamy gęś. Pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut lub dłużej. Pieczemy w piekarniku 185 -190 o C, czas w zależności od wagi 1kg = 1 godzina. Podpiekamy z jednej strony, obracamy mięso, podpiekamy z drugiej strony. Na pozostały czas przykrywamy folią aluminiową. SMACZNEGO.

0 komentarze:

Prześlij komentarz