To już druga propozycja gęsich udek, dzisiaj
w wersji z żurawiną. Bardzo dobre połączenie smaków, warte wypróbowania.
Składniki:
- Dowolna ilość gęsich udek
- Sól
- Vegeta
- Żurawina do mięs z słoika
- Majeranek
- Kilka jabłek
Wykonanie:
Uda gęsi
nacieramy solą i vegetą i następnie smarujemy z obu stron żurawiną. Układamy w
naczyniu do pieczenia. Jabłka myjemy, kroimy i usuwamy gniazda nasienne,
przyprawiamy majerankiem. Jabłkami obkładamy gęś. Pozostawiamy do zamarynowania
na około 30 minut lub dłużej. Pieczemy w piekarniku 185 -190 o C,
czas w zależności od wagi 1kg = 1 godzina. Podpiekamy z jednej strony, obracamy
mięso, podpiekamy z drugiej strony. Na pozostały czas przykrywamy folią
aluminiową. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz