Recent Posts

sobota, 15 listopada 2014

Whisky Cobbler - czyli "Szewc"

W języku angielskim cobbler to po prostu szewc. Dlaczego w połowie XX wieku jakiś amerykański barman ochrzcił tą nazwą drinka swojego autorstwa - nie wiem. Nie sądzę, by miało to jakikolwiek związek z naszym rodzimym powiedzeniem "pije jak szewc". Drink jakkolwiek lekki do słabych nie należy. Pijcie go więc roztropnie i oczywiście - z umiarem. Na zdrowie!



Składniki:

  • Whisky Burbon - 50 ml
  • Grenadina - 20 ml
  • Piwo imbirowe - do dopełnienia szklanki - ok 100 ml
  • Owoce dowolnie skomponowane - dużo! W tym drinku grapefruit, pomarańcza, kiwi, pomelo.



Wykonanie:

Do wysokiej szklanki wkładamy lód i owoce - wypełniając szklankę w ok. 1/3. Wlewamy alkohole i grenadinę, szklankę dopełniamy piwem imbirowym. Mieszamy łyżeczką barmańską - i gotowe!



Autor: Mirosław Górski

0 komentarze:

Prześlij komentarz