Jeżeli chodzi o pierogi - nie ma potrzeby
ich reklamować ani zachęcać do jedzenia. Mogą być z różnym nadzieniem,
dzisiaj prezentuję klasyczne pierogi z mięsem. Problemy sprawia niekiedy ciasto. W podanym przepisie ciasto jest dopracowane, dla mnie idealne ( ciasto według przepisu Małgosi ).
Składniki:
Ciasto
- 750 gram mąki
- 2 żółtka
- 2 łyżki oleju
- 1 ½ szklanki bardzo ciepłej wody
- Szczypta soli
Farsz
- Mięso wołowe ok 400 gram
- Mięso wieprzowe ok 400 gram ( może być boczek )
- Sól
- Pieprz
- Majeranek
- Cebula
- Boczek wędzony ok 100 gram
Wykonanie:
Mięso gotujemy w
osolonej wodzie. Po ugotowaniu przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Mieszamy
i przyprawiamy solą, pieprze i majerankiem. Smak powinien być intensywny. Z
mąki, żółtek i pozostałych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto
na cienki placek, wycinamy kółka np. szklanką. Na wycięte ciasto nakładamy farsz,
zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie, kilka minut od momentu
wypłynięcia. Boczek wędzony i cebulę drobno kroimy, smażymy na patelni. Ugotowane
pierogi podajemy z podsmażonym boczkiem i cebulą. Nadmiar
pierogów, rozkładamy na wysypanej mąką tacy i mrozimy w takiej formie. Po
zamrożeniu przekładamy do woreczka, dzięki takiemu mrożeniu będziemy mogli
wyjmować tyle pierogów ile nam będzie potrzeba. SMACZNEGO.
2 komentarze:
Uwielbiam pierogi zarówno na słono jak i na słodko.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.
Smak dzieciństwa :) Pysznie wyglądają te pierożki :)
Prześlij komentarz