Recent Posts

wtorek, 11 listopada 2014

Klasyczne pierogi z mięsem

Jeżeli chodzi o pierogi  - nie ma potrzeby ich reklamować ani zachęcać do jedzenia. Mogą być z różnym nadzieniem, dzisiaj  prezentuję klasyczne pierogi z mięsem. Problemy sprawia niekiedy  ciasto. W podanym przepisie ciasto jest dopracowane, dla mnie idealne ( ciasto według przepisu Małgosi ).


Składniki:

Ciasto
  • 750 gram mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ½ szklanki bardzo ciepłej wody
  • Szczypta soli


Farsz
  • Mięso wołowe ok 400 gram
  • Mięso wieprzowe ok 400 gram ( może być boczek )
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek



  • Cebula
  • Boczek wędzony ok 100 gram


Wykonanie:


Mięso gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Mieszamy i przyprawiamy solą, pieprze i majerankiem. Smak powinien być intensywny. Z mąki, żółtek i pozostałych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, wycinamy kółka np. szklanką. Na wycięte ciasto nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie, kilka minut od momentu wypłynięcia. Boczek wędzony i cebulę drobno kroimy, smażymy na patelni. Ugotowane pierogi podajemy z podsmażonym boczkiem i cebulą. Nadmiar pierogów, rozkładamy na wysypanej mąką tacy i mrozimy w takiej formie. Po zamrożeniu przekładamy do woreczka, dzięki takiemu mrożeniu będziemy mogli wyjmować tyle pierogów ile nam będzie potrzeba. SMACZNEGO.

2 komentarze:

klaudyna148 pisze...

Uwielbiam pierogi zarówno na słono jak i na słodko.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

Wieprzopedia pisze...

Smak dzieciństwa :) Pysznie wyglądają te pierożki :)

Prześlij komentarz