Warzywa które przedstawiam nie są
wykonane z gotowej mrożonki ze sklepu, więc dobór składników był całkowicie
własny. To coś zamiast codziennych ziemniaków i dodatków. Wystarczy tylko
wyobraźnia.
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- Kilka różyczek brokułu
- 8 brukselek
- 4 pieczarek
- 6 pomidorków koktajlowych
- 2 gruszki
- Oliwa
- 2 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
- Zielona czubryca
- Ostra papryka
- Sok z ½ cytryny
- Łyżka oleju
Wykonanie:
Ziemniaki
gotujemy w osolonej wodzie. W drugim garnku gotujemy brokuł, brukselki i
pieczarki. Brokuły wyjmujemy najwcześniej ( aby się nie rozpadły ). Odsączamy.
W misce umieszczamy wszystkie ugotowane warzywa oraz pomidorki przekrojone na
połowę. Przyprawiamy czubrycą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pieprzem i
ewentualnie solą i łyżką oliwy. Gruszki obieramy i kroimy na cząstki ( 8 ),
skrapiamy sokiem z cytryny i ostrą papryką. Wszystko pozostawiamy na około 30
minut. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy warzywa, chwilę przesmażamy ( ok.2- 3 minut ) dodajemy gruszki i smażymy jeszcze około 2 minut. I gotowe.
SMACZNEGO.
1 komentarze:
Bardzo smacznie wygląda. :)
Prześlij komentarz