Już raz przedstawiałam policzki
wieprzowe, wówczas były one na kapuście kiszonej. Dzisiaj natomiast z odrobiną
słodyczy z miodem i sosem sojowym. Wyszło smakowicie. Polecam.
Składniki:
- Policzki wieprzowe (5 sztuk)
- 40 ml sosu sojowego
- 50 ml miodu
- 100 ml wina białego wytrawnego
- 1 czerwona cebula
- 50 ml oleju
- ¼ łyżeczki pieprzy cayenne
- 1 łyżka masła klarowanego
- 300 ml bulionu
- 100 ml słodkiej śmietany
Wykonanie:
Cebulę drobno
siekamy. Z miodu, sosu sojowego, oleju i pieprzu cayenne, wina oraz posiekanej
cebuli przygotowujemy marynatę. Do marynaty wkładamy policzki wieprzowe.
Zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia, podsmażamy lekko policzki na
maśle klarowanym. Dodajemy marynatę oraz bulion. Dusimy pod przykryciem do miękkości.
Pod koniec dodajemy śmietanę. Chwilkę gotujemy. Wyjmujemy policzki, sos
miksujemy i przecieramy przez sito (dzięki
temu sos będzie aksamitny). Mięso ponownie umieszczamy w sosie. Podajemy z
ziemniakami lub kluskami. SMACZNEGO.
0 komentarze:
Prześlij komentarz