Recent Posts

środa, 13 sierpnia 2014

Grillowane szaszłyki z ananasem

Szaszłyki można robić na wiele sposobów - w tym przypadku są one tylko dwu składnikowe. Pracy z nimi nie ma zbyt wiele a stanowią smaczną alternatywę dla tych którzy chcą grillowej odmiany. Można je robić zarówno na tradycyjnym grillu jak i na elektrycznym, w domu i poza nim. Oczywiście podajemy je z sosem. Poniżej zaproponowałam sos majonezowo - pomidorowy, który polecam.


Składniki:
  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • Ananasy z puszki
  • Vegeta
  • Sól
  • Papryka słodka - mielona
  • Papryka ostra – mielona
  • 1 łyżka oleju
  • Patyki do szaszłyków




Wykonanie:


Piersi z kurczaka kroimy na kawałki ok. 3 / 3 cm, wkładamy do miski i przyprawiamy, łyżeczką vegety, ½ łyżeczki soli, 1 łyżeczką słodkiej papryki i ½ łyżeczki ostrej. Dodajemy do całości ½ soku z puszki z ananasami i łyżkę oleju. Całość mieszamy. Przykrywamy folią i pozostawiamy na noc w lodówce.  Następnego dnia na patyki nadziewamy naprzemiennie mięso, ananasy i grillujemy. Można podawać z sosem majonezowo – pomidorowym ( przepis znajduje się na blogu ). SMACZNEGO.
Grillowanie 2014

3 komentarze:

Marcela pisze...

mniam! uwielbiam takie rarytasy! i zdjęcia piękne!
będę tu częstym gościem:)

Konczi i Szpileczka pisze...

Świetne połączenie - smakowałyby mi :)
Pozdrawiam :)

Olka pisze...

Też niedawno użyłam ananasa z puszki do szaszłyków, rewelacyjnie się sprawdził.

Prześlij komentarz