Sezon cukiniowy w pełni i na stole króluje
cukinia. Dzisiaj polecam cukiniowe kopytka. Łatwe w przygotowaniu, delikatne i
smaczne. Najlepiej smakują podane z sosem.
Składniki:
- 400 gram ugotowanych ziemniaków
- 350 gram cukinii
- ok. 2 ½ szklanki mąki
- 2 jajka
- Sól
- Olej
Wykonanie:
Cukinię ścieramy
na tarce ( duże oczka ), dodajemy płaską łyżeczkę soli, mieszamy i całość
przekładamy ma durszlak, pozostawiamy do obcieknięcia ( ok. 30 minut )
Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy 2 jajka, obciekniętą i odciśniętą
z nadmiaru wody cukinię oraz mąkę. Całość wyrabiamy, formujemy rulonik i
kroimy. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oleju przez 5 minut od momentu wypłynięcia. Podajemy z sosem. SMACZNEGO
1 komentarze:
Świetny pomysł na kopytka :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs.
Prześlij komentarz