Recent Posts

wtorek, 12 sierpnia 2014

Cukiniowe kopytka

Sezon cukiniowy w pełni i na stole króluje cukinia. Dzisiaj polecam cukiniowe kopytka. Łatwe w przygotowaniu, delikatne i  smaczne. Najlepiej smakują podane z sosem.



Składniki:
  • 400 gram ugotowanych ziemniaków
  • 350 gram cukinii
  • ok. 2 ½ szklanki mąki
  • 2 jajka
  • Sól
  • Olej





Wykonanie:


Cukinię ścieramy na tarce ( duże oczka ), dodajemy płaską łyżeczkę soli, mieszamy i całość przekładamy ma durszlak, pozostawiamy do obcieknięcia ( ok. 30 minut ) Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy 2 jajka, obciekniętą i odciśniętą z nadmiaru wody cukinię oraz mąkę. Całość wyrabiamy, formujemy rulonik i kroimy. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oleju przez   5 minut od momentu wypłynięcia. Podajemy  z sosem. SMACZNEGO

1 komentarze:

kulinarna148 pisze...

Świetny pomysł na kopytka :)
Pozdrawiam i zapraszam do mnie na konkurs.

Prześlij komentarz